Uhapšen novi šef Koza nostre, naslednik Tota Rine 1Setimo Mineo (80), juvelir, navodno je izabran za novog šefa Koza nostre na sastanku Mafije u maju Foto: EPA-EFE/IGOR PETYX

Italijanska policija je uhapsila čoveka za koga tvrdi da je novi „kum“ sicilijanske mafije, kao i još 45 njegovih saradnika.

U raciji u zoru u Palermu uhapšen je juvelir Setimo Mineo (80). On je navodno izabran za lidera Koza nostre na sastanku Mafije u maju. Italijanski mediji ga predstavljaju kao naslednika Tota Rina, koji je umro u zatvoru pre godinu dana. Osumnjičeni su optuženi za iznuđivanje, prestupe sa oružjem, podmetanje požara i druga krivična dela. Sicilijanska mafija Koza nostra je uspela da ponovo izgradi svoje rukovodstvo poznato kao Kupola nakon što godinama nije održavala sastanke, navodi se u izveštajima, preneo je Bi-Bi-Si. Lider Mafije je poznat i kao „capo dei capi“ ili šef šefova. Ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je na Tviteru napisao da su karabinjeri, odnosno paravojna policija, izvršili „izuzetnu intervenciju“, te da su „rasformirali novu ‘Kupolu’ Koza nostre“.

Koza nostra je poslednjih godina bila prilično oslabljena intervencijama policije. Dugo je bila hendikepirana činjenicom da je Toto Rina u zatvoru, ali kada je on umro, Mafija je počela da radi na ponovnoj izgradnji „Kupole“ bez naređenja „kuma“.

Rina je bio poznat po brutalnosti. Dvojica vodećih tužilaca Đovani Falkone i Paolo Borselino su 1992. ubijeni, a Rino je šest meseci kasnije uhapšen. Italijanski list Republika piše da je Setimo Mineo bio uhapšen 1984. po naređenju Falkonea, te da je istražiteljima rekao: „Ne znam o čemu pričate, pao sam s neba.“

Mineo je nakon suđenja na osnovu Falkoneove istrage proveo pet godina u zatvoru. Ponovo je uhapšen 2006. nakon čega je iza rešetaka proveo još 11 godina. Kako se navodi, obaveštajne podatke o Mineu je obezbeđivao čuveni „pentito“ (policijski izveštač) Tomaso Busketa. Italijanski mediji pišu da je Mineo izbegavao da koristi mobilni telefon i da je svuda radije išao peške nego kolima. Navodno je svim operacijama Mafije upravljao iz Paljarelija, centralnog distrikta Palerma. Mineo je uživao veliko poštovanje Rina. Navodno novi šef Koza nostre je 1982. preživeo zasedu u kojoj je ubijen njegov brat Đuzepe, a kasnije mu je ubijen i drugi brat Antonino.

Komentarišući jučerašnju raciju, šef Komisije za borbu protiv mafije u Parlamentu Nikola Mora je rekao da je „država pobedila“. „Oni nikada neće odustati, ali nećemo ni mi“, upozorio je.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.