Uhapšeni u Banjaluci osumnjičeni za nezakonitu nabavku medicinske opreme 1Foto: Privatna arhiva

Portparolka Republičkog javnog tužilaštva Dragica Tojagić izjavila je da se uhapšeni zbog nezakonitih javnih nabavki na početku pandemije u Republici Srpskoj sumnjiče da su nabavljali zaštitnu opremu i maske po mnogo većoj ceni od realne.

Tojagićeva je navela da je Institut za javno zdravstvo RS, čiji je direktor Branislav Zeljković uhapšen, nabavljao zaštitna odela po ceni od 50 konvertibilnih maraka (25,6 evra po komadu), a da je nabavna cena tih odela bila 22,50 KM (11,5 evra).

Ona je navela i da su zaštitne maske, čija ja nabavna cena bila 0,36 KM (0,18 evra), u Institutu za javno zdravstvo fakturisane po ceni od 6,90 KM (3,5 evra).

Osim Zeljkovića, uhapšeni su i Slavko Bojić i Saša Marković, vlasnici firmi „Procontrol“ i „Travel4Fun“.

Tojagićeva je navela da se svi uhapšeni sumnjiče se da su, koristeći vanrednu situaciju, pribavili pravnim licima „ProControl“ i „Travel4Fun“ znatnu imovinsku korist u postupcima javnih nabavki koje je provodio Institut.

„Travel4Fun“ je turistička agencija.

„Ova pravna lica nisu bila kvalifikovana, odnosno nisu imala dozvolu za promet medicinskom opremom. Nabavku medicinskih sredstava Institut je vršio putem pregovaračkog postupka, bez objave Obaveštenja o nabavci, bez prethodnog ispitivanja tržišta“, navela je ona.

Prema njenim rečima, to je učinjeno po znatno višim cenama od tržišne i od nekvalifikovanih ponuđača, bez nadzora nad prijemom medicinske opreme.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.