Ujedinjene nacije: Naglo porasla proizvodnja opijuma u Mjanmaru 1Foto: EPA-EFE/NYEIN CHAN NAING

Proizvodnja opijuma naglo je porasla u Mjanmaru i na najvišem je nivou u poslednjih devet godina, saopštile su danas Ujedinjene nacije (UN).

Tokom prošle, 2022. godine, proizvedeno je gotovo 795 metričkih tona, što je skoro duplo više od proizvedenog 2021. kada je bilo 423 metričke tone.

Ujedinjene nacije smatraju da je to uzrokovano ekonomskim teškoćama i nesigurnošću, kao i povećanjem cena na svetskom nivou opijumske smole koja se koristi za pravljenje heroina, prenosi BBC.

U Mjanmaru i dalje traje gradjanski rat izazvan pučem 2021. godine.

„Ekonomski, bezbednosni i upravni poremećaji koji su usledili nakon vojnog preuzimanja vlasti u februaru 2021. su se ukrstili, a farmeri u udaljenim, često podložnim sukobima oblastima u severnom Šanu i pograničnim državama, nisu imali izbora osim da se vrate na opijum“, rekao je Džeremi Daglas, regionalni predstavnik Kancelarije UN za droge i kriminal (UNODC).

U regionu koji se graniči sa Tajlandom i Laosom, takozvani Zlatni trougao, uvek je bio glavni izvor proizvodnje opijuma i heroina.

U izveštaju UN objavljenom danas navodi se da je ekonomija Mjanmara bila suočena sa spoljnim i domaćim šokovima 2022. godine, poput rata Rusije i Ukrajine, stalne političke nestabilnosti i rastuće inflacije, što pruža „snažne podsticaje“ poljoprivrednicima da počnu ili prošire uzgoj opijumskog maka, piše BBC.

Mjanmar je drugi najveći proizvođač opijuma u svetu, posle Avganistana.

Ove dve zemlje su izvor većine heroina koji se prodaje širom sveta.

Tokom protekle decenije, projekti zamene useva i poboljšanje ekonomskih prilika u Mjanmaru doveli su do stalnog pada u uzgoju opijumskog maka.

Medjutim, godišnje istraživanje koje su sprovele UN pokazuje da je proizvodnja u Mjanmaru ponovo porasla.

Proizvodnja opijuma u ​​2022. bila je najveća od 2013. godine, kada je proizvedeno 870 metričkih tona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.