Ukrajina obavestila Kipar o zapleni ruske imovine od 393 miliona evra 1Foto: EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Ukrajinske vlasti obavestile su Kipar o zapleni akcija i hartija od vrednosti u vrednosti od 393 miliona evra povezanih sa tom ostrvskom državom, koje pripadaju ruskom milijarderu i drugim biznismenima, saopštili su danas kiparski zvaničnici.

U saoštenju se navodi da je Ukrajina pokrenula to pitanje „relevantnim vlastima Republike Kipar“ i da se ne mogu izneti informacije o tome da li su kompanije registrovane na Kipru korišćene za zaštitu imovine od sankcija uvedenih od početka invazije.

Ukrajinska generalna tužiteljka Irina Venediktova identifikovala je sankcionisanog ruskog biznismena kao milijardera Mihaila Fridmana iz Alfa banke.

Kancelarija Venediktove je ranije saopštila kako je neimenovani ruski oligarh i biznismen, prisutan u ukrajinskom bankarskom sektoru, pokušao da zaštiti bogatstvo od sankcija tako što ga je usmerio u Kipar.

„Kipar je potpuno posvećen efikasnoj primeni sankcija UN i restriktivnih mera Evropske unije i svako kršenje je kažnjivo po zakonu. Fridman nema kiparski pasoš“, navodi se u saopštenju.

Kipar će takodje oduzeti državljanstvo osmorici Rusa i članovima njihovih porodica koji se nalaze na listi sankcija EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.