Ukrajina poziva na istragu nakon snimaka navodnog mučenja ratnog zarobljenika 1Foto: EPA-EFE/STR

Ukrajinski zvaničnici su pozvali na istragu nakon što su se na društvenim mrežama pojavili snimci koji, navodno, prikazuju ruske vojnike kako kastriraju, a potom i ubijaju ukrajinskog ratnog zarobljenika.

Ombudsman Dmitro Lubinets rekao je danas da je zatražio od Kancelarije glavnog tužitelja da pokrene istragu o snimcima koji su se dan ranije pojavili na nekoliko kanala na ruskom i ukrajinskom jeziku na Telegramu.

Pojedinosti o videu, poput lokacije i vremena snimanja tek treba da potvrde službeni izvori.

„Podneo sam zahtev Kancelariji glavnog tužitelja Ukrajine za proveru činjenice i evidencije ratnog zločina, kršenja Ženevske konvencije“, rekao je Lubinets.

“Takođe, pripremamo saopštenje za UN-ov Odbor protiv mučenja za organizovanje hitne posete Ruskoj Federaciji i privremeno okupiranim područjima Ukrajine, kao i Evropskom odboru za sprečavanje mučenja, nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja ili kazna (CPT)“, dodao je.

Govoreći o video snimcima, savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak obećao je da će Ukrajina identifikovati ”sve“ koji su bili uključeni u incident, rekavši da „magla rata neće pomoći ruskim dželatima da izbegnu kaznu“.

Ruski zvaničnici još nisu službeno komentarisali snimke.

Otkako je Moskva pokrenula invaziju krajem februara, Ukrajina kaže da je identifikovala hiljade ratnih zločina koje je počinila ruska vojska.

Istražitelji nekoliko zemalja, kao i Međunarodni krivični sud, takođe su prikupljali i ispitivali dokaze kako bi utvrdili jesu li počinjeni ratni zločini.

Rusija kaže da u svojim vojnim operacijama ne gađaju civile namerno, uprkos sve brojnijim video zapisima i konkretnim dokazima koji pokazuju uništavanje stambenih zgrada, bolnica, kulturnih objekata i drugih nevojnih objekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.