Ukrajina: Ruski vojnici sve više koriste seksualno nasilje kao oružje 1Foto: EPA-EFE/VASILIY ZHLOBSKY

Ukrajinski državni tužilac Andrij Kostin osudio je „dramatično povećanje“ seksualnog nasilja ruskih vojnika u invaziji na Ukrajinu.

Žrtve su oba pola i svih uzrasta, rekao je Kostin nemačkoj medijskoj kompaniji Funke Media Group i francuskim novinama Ouest-France u izjavama koje je DPA video uoči objavljivanja u ponedeljak.

Kostin je optužio ruske vojnike da namerno koriste seksualno nasilje kao ratno oružje „da ponize Ukrajince“. „Ruski vojnici su u mnogim slučajevima silovali ljude, mučili ih, a zatim ubijali. Često siluju pred rođacima i decom“, rekao je Kostin. Ruski komandanti često naručuju ili barem podržavaju silovanja, rekao je Kostin.

Njegove izjave se ne mogu nezavisno proveriti.

Vencel Mihalski, šef nemačkog ogranka Human Rights Vatch-a, vidi sistematski pristup nasilju kada je u pitanju ruska invazija na Ukrajinu, koja je počela krajem februara. „Zločini nad civilima deo su ratne taktike ruskih vojnika u Ukrajini“, rekao je Mihalski za list Funke Media Group.

„Nasilna dela koja su počinili vojnici, uključujući silovanje, ostaju nekažnjena od strane ruskih političkih lidera i vojske. Naprotiv, snage koje deluju sa posebnom brutalnošću se i dalje poštuju“, rekao je on.

Prema podacima ukrajinskog državnog tužioca, skoro 8.500 civila, uključujući 440 dece, ubijeno je u Ukrajini od početka rata pre devet meseci. Ranjeno je više od 11.000 civila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.