Ukrajinske vlasti pretresle manastirski kompleks u Kijevu zbog veza sa Rusijom 1Foto: Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinska kontraobaveštajna služba, policija i Nacionalna garda pretresli su danas manastirski kompleks Kijevsko-pečerska lavra, nakon što je sveštenik tokom bogosluženja govorio pozitivno o Rusiji.

Novinar Asošiejted presa video je kako desetine policajaca vrše provere unutar i izvan kompleksa, koji je ostao otvoren za posetioce, ali uz obavezno pokazivanje ličnih karata.

Pretres tog manastirskog kompleksa, jednog od najpoznatijih pravoslavnih objekata u Kijevu, veoma je neobičan. Katedrala, crkve i druge zgrade tog kompleksa nalaze se na listi Svetske kulturne baštine Uneska.

Pretres, izveden zbog sumnji bezbednosnih službi da se kompleks koristi za ruske tajne operacije, osvetlio je duboke podele u pravoslavnoj zajednici u Ukrajini, zaoštrene devetomesečnom ruskom invazijom na tu zemlju.

Ukrajinske vlasti pretresle manastirski kompleks u Kijevu zbog veza sa Rusijom 2
Foto: Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky

Stotine ukrajinskih pravoslavnih zajednica prekinule su veze sa Ukrajinskom pravoslavnom crkvom, koja je pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve, i prešle u Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Istovremeno, neke zajednice ostaju lojalne Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, koja je dugo bila jedan od glavnih izvora ruskog uticaja i moći u Ukrajini. Njen deo je i manastirski kompleks Kijevsko-pečerska lavra.

Ukrajinska kontraobaveštajna i antiteroristička služba SBU saopštila je da je pretres deo njenog „sistematskog rada na suprotstavljanju subverzivnim aktivnostima ruskih specijalnih službi u Ukrajini“.

Ukrajinske vlasti pretresle manastirski kompleks u Kijevu zbog veza sa Rusijom 3
Foto: Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov reagovao je na pretres, optuživši ukrajinske vlasti da „vode rat protiv Ruske pravoslavne crkve“. On je pretres kompleksa opisao kao „još jednu kariku u lancu agresivnih akcija protiv ruskog pravoslavlja“.

Čelnici Moskovske patrijaršije više puta su izrazili podršku invaziji Rusije na Ukrajinu. Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, opisao je rat kao „metafizičku borbu“ između Moskve i Zapada. On je osudio današnji pretres kao „čin zastrašivanja“.

Ukrajinske vlasti pretresle manastirski kompleks u Kijevu zbog veza sa Rusijom 4
Foto: Beta/AP Photo/Efrem Lukatsky

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.