Porošenko Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE

„Osećanje duboke odgovornosti pred mojom zemljom, sunarodnici moji, motivisalo me je da ponovo podnesem kandidaturu za mesto predsednika Ukrajine“, rekao je Porošenko.

Pedesettrogodišnji Porošenko izabran je u maju 2014. godine posle prozapadnog pokreta Majdan u Kijevu koji je doveo do svrgavanja njegovog prethodnika i otvorio krizu sa susednom Rusijom.

Porošenko je rekao da od građana traži da mu povere drugi mandat da bi se garantovala nepovratnost ukrajinske evropske i evroatlantske integracije, radi obnove teritorijalnog integriteta Ukrajine i donošenja mira u zemlju.

On je obećao da će 2024, odnosno na kraju drugog mandata podneti zvaničan zahtev za ulazak Ukrajine u EU i za dobijanje Akcionog plana za pristupanje NATO.

„Samo puni pristup EU i NATO garantuje na konačan i nepovratan način našu nezavisnost i našu bezbednost“, ocenio je Porošenko.

Porošenko je pri dolasku na vlast 2014. obećao da će se boriti protiv korupcije, usvojiti duboke reforme i da će za „nekoliko dana“ okončati sukob s proruskim separatistima na istoku zemlje.

Pet godina kasnije mirovni proces na istoku zemlje je na mrtvoj tački i jačanje ukrajinskih veza s Evropskom unijom sada izgleda kao njegov glavni uspeh, navodi agencija Frans pres i dodaje da je Porošenko često kritikovan zbog sporosti u borbi protiv korupcije.

Iako je nedavno formiranje nezavisne Ukrajinske pravoslavne crkve, odvojene od Moskve, dalo mali podstrek njegovoj popularnosti, Porošenkov onovni izbor je daleko od osiguranog, navodi Frans pres.

U poslednjim anketama ispred njega je bivša premijerka Julija Timošenko, a blizu po anketama je popularni komičar Voldimir Zelenski.

Povezani tekstovi