Ultradesničar Zemur zvanično kandidat za predsednika Francuske 1foto (BETAPHOTO Thomas Coex/Pool Photo via AP)

Ultradesničar Erik Zemur (63), francuski pisac i esejista koji važi i za zvezdu u francuskim medijima, zvanično je objavio da će se kandidovati na predsedničkim izborima koji su zakazani za april sledeće godine.

On će već u nedelju održati prvi miting u okviru izborne kampanje u koncertnoj dvorani Zenit u Parizu.

Zemur koga često nazivaju francuskim Trampom, navodeći sličnosti između njega i bivšeg predsednika SAD, poznat je po antiimigrantskim stavovima, a dva puta je osuđen za raspirivanje mržnje – 2011. za podsticanje rasne diskriminacije, a 2018. za podsticanje mržnje prema muslimanima.

U desetominutnom video-snimku pod nazivom „Poruka Francuzima“ koji je objavio na društvenim mrežama poručio je da je odlučio da se kandiduje jer „nijedan drugi političar nema hrabrosti da spase zemlju od tragične sudbine koja je očekuje“.

„Odlučio sam da se kandidujem za predsedničke izbore da naša deca i unuci ne bi trpela varvarstvo, da naše devojke ne bi bile pokrivane velom, da bi mogli da naslede Francusku kakvu su poznavali naši preci“, poručio je, između ostalog, Zemur koji će u izbornoj trci učestvovati kao nezavistan kandidat.

Iako je pre nekoliko meseci zabeležio vrtoglavi uspon u anketama javnog mnjenja i pominjalo se da bi mogao da uđe u drugi krug izbora, Zemuru sada opada popularnost, te je objava kandidature deo napora da je povrati, piše politico.eu.

Analitičari kažu da u ovoj ranoj fazi kampanje nije poznato kakve bi posledice mogla da ima Zemurova kandidatura, ali naglašavaju da postoji mogućnost da podeli glasove za ultradesnicu, što bi i njemu i liderki ultradesnice Marini le Pen otežalo da uđu u drugi krug.

U anketama javnog mnjenja od pre nekoliko dana, pišu agencije, vodi aktuelni francuski predsednik centrista Emanuel Makron sa više od 25 odsto glasova mada on još nije zvanično objavio kandidaturu, na drugom mestu je Le Pen koja bi u prvom krugu odnela 19-20 odsto glasova, a na trećem je Zemur sa 14-15 odsto. Ankete pokazuju da bi u drugom krugu glasanja Makron pobedio Le Penovu.

Konzervativna stranka Republikanci još nije izabrala svog predsedničkog kandidata, za šta je interno glasanje njenih članova počelo juče i trajaće do 4. decembra. Gzavije Bertran, lider francuskog regiona O de Frans (Gornja Francuska), u anketama uživa najveću podršku – 13 odsto. Pored Bertrana, među pet kandidata za stranačke izbore je i Mišel Barnije koji je poznat kao pregovarač EU o Bregzitu.

Kako je preneo Blumberg, nijedan kandidat levice nije dobacio do deset odsto podrške, pri čemu najveću uživa Žan-Lik Melanšon iz „Nepokorne Francuske“ – 8,5 odsto.

Osim Melanšona, do sada je poznato i da će glavni kandidati iz redova levice biti i Janik Žado ispred Zelenih i An Idalgo iz Socijalističke partije.

U Francuskoj je nedavno više od 180.000 ljudi potpisalo peticiju kojom se apeluje na levičarske partije da udruže snage na predsedničkim izborima da bi porazili desno orijentisane kandidate. Aktivisti su organizovali „Popular Primary“ (Narodno interno glasanje“) za jedinstvenog „socijalekološkog“ kandidata koji bi učestvovao na aprilskim izborima.

„Poruka ovog narodnog glasanja jeste da imamo ekološke i socijalne vanredne situacije koje ne možemo da negiramo. Moramo da delujemo da bismo delovali, moramo da pobedimo na sledećim izborima. A da bismo pobedili, stvar je prosta, moramo da budemo jedinstveni, a ne podeljeni“, rekao je za Juronjuz Kleo Belajše koji stoji iza ove inicijative.

Izbor kandidata je sveden na desetoro. Žado, Idalgo i Melanšon nisu izrazili zainteresovanost da se kandiduju za ovo glasanje koje će biti održano između 13. i 16. januara dok troje kandidata koji jesu u anketama imaju slabu podršku, ali aktivisti ne odustaju.

„Mnogo više imamo zajedničkog između sebe nego sa Zemurom, Makronom i Le Pen“, rekao je Belajše.