Preminula Medlin Olbrajt 1Foto: EPA-EFE/RADEK PIETRUSZKA

Medlin Jana Korbel Olbrajt, prva žena državni sekretar Sjedinjenih Država preminula je danas u 84.godini, javljaju američki mediji. Olbrajtova se kao devojka doselila iz tada ratom razorene Čehoslovačke. Kasnije će postati politička i feministička ikona, prenosi USA tudej.

Smrt Olbrajtove, koja je bolovala od kancera, potvrdila je njena porodica u izjavi objavljenoj na Tviteru.

U politici se angažuje sedamdesetih godina, najpre kao glavni asistent za zakonodavna pitanja američkog senatora Edmunda Maskija. Odlazi zatim u Belu kuću, radi u administraciji predsednika Kartera i Nacionalnom savetu za bezbednost. Bila je i ambasadorka u UN. Postala je prva žena državna sekretarka SAD i posebno se isticala agresivnom ili odlučnom, kako ko posmatra, spoljnom politikom.

 

Nije joj bilo mrsko da predlaže sankcije ili vojne intervencije protiv zemalja za koje proceni da su se ogrešile o međunarodno pravo ili ugrozile interese SAD. Kako je pisao pokojni Kolin Pauel, Olbrajtova je stav prema upotrebi vojske obrazložila rečima: „U čemu je svrha posedovanja ovakve superiorne vojne sile, ako ne možemo da je upotrebimo?“

Olbrajtova je bila državni sekretar SAD od 1997. do 2001. za vreme predsednika Bila Klintona. Kako piše USA tudej, “zalagala se za širenje NATO-a na istok u bivši sovjetski blok i pomogla je u vođenju kampanje NATO bombardovanja Srbije 1999. kako bi se zaustavilo etničko čišćenje na Kosovu”. Prethodno je služila kao američka ambasador pri Ujedinjenim nacijama od 1993. do 1997.

Zalagala se za bombardovanje Srbije. Srbe je povremeno nazivala „odvratnim“, ali i „izvanrednim narodom sa značajnom istorijom“. Jednog Srbina je ipak posebno cenila. Milorad Dodik, aktuelni srpski član Predsedništva BiH, lider SNSD, došao je na vlast uz svesrdnu pomoć tadašnjeg Vašingtona 1998., a Olbrajtova ga je zvala „daškom svežeg vetra na Balkanu“.

Pre dve godine u izjavi za ovaj mediji, podsećaju, Olbrajtova je kazala da je znala kako da uveri da njena pozicija bude jasna u spoljnopolitičkoj areni kojom dominiraju muškarci.

“Prešla sam dug put, tako da moram biti iskrena,  ne mislim da sam bila grublja, tvrđa od bilo kog muškarca. Samo mislim da su ljudi bili iznenađeni kada bi videli tako čvrst stav od žene”.

Medlin Korbel Olbrajt rođena je u porodici čeških Jevreja kao Mari Jana Korbelova 1937. Kako bi izbegli progone, njena porodica je prešla u katoličanstvo i odgajana je kao katolkinja. Otac joj je bio diplomata i služio je dva puta u Beogradu.

Medlin je tako prvu godinu života provela u Beogradu, kome se vraća i posle Drugog svetskog rata rata kada njen otac postaje ambasador. Njena porodica je dva puta bežala iz tadašnje Čehoslovačke, 1939. kada su od nacista izbegli u Veliku Britaniju i 1948. u SAD kada komunisti preuzimaju vlast u Pragu.

Završila je srednju školu u Denveru 1955. Pohađala je napredne međunarodne studije na Univerzitetu Džons Hopkins. Doktorirala iz oblasti državnog prava i uprave na Univerzitetu Kolumbija. Počasni je doktor prava na Univerzitetima Vašington i Vinipeg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari