kamioniFoto: EPA/Zoltan Balogh

Etiopske vlasti su privele i pritvorile tokom protekle nedelje oko 70 vozača kamiona za dostavu pomoći koje su angažovale Ujedinjene nacije i druge humanitarne organizacije, saopštile su danas UN.

Hapšenja su počela kada je vlada proglasila vanredno stanje u vreme eskalacije rata u zemlji i širenja gladi.

To je najnoviji udarac etiopske vlade na svetsku organizaciju posle nedavnog proterivanja sedam zaposlenih u UN i pritvaranja najmanje 16 lokalnih službenika UN dok rastu teznije oko, kako UN opisuju „de fakto humanitarne blokade“ etiopskog regiona Tigraj.

UN su saopštile danas da traže razlog za hapšenja vozača, koja su počela 3. novembra u gradu Semera, kroz koji idu konvoji pomoći na putu za Tigraj. Portparol vlade nije odgovorio na upućena pitanja.

UN su saopštile juče da je 16 njenih lokalnih službenika pritvoreno poslednjih dana u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi. Svi su etnički Tigrajci. Očevici navode da je hiljade etničkih Tigrajaca privedeno od proglašenja vanrednog stanja kao odgovor na najavu snaga Tigraja koje se bore protiv etiopskih snaga da se približavaju glavnom gradu.

Portparol vlade je rekao za AP da je 16 zaposlenih u UN privedeno zbog učestvovanja u terorizmu nevezanom za njihov posao, i nije dao dodatne detalje.

Vlada navodi da privodi ljude osumničene da podržavaju snage Tigraja.

U saopštenju UN se navodi da su privedeni vozači različite etničke pripadnosti ali da medju njima ima i Tigrajaca.

Ovim hapšenjima dalje se otežavaju pokušaji isporuke humanitarne pomoći milionima ljudi u Tigraju koji nisu dobili pomoć, uključujući hranu i lekove i gorivo od kada je etiopska vojska počela sa vazdušnim napadima na glavni grad Tigraja 18. oktobra. Čak i pre toga samo 15 odsto kamiona sa pomoći je stiglo u Tigraj od sredine jula, navodi UN.

Neki od UN službenika bili su privedeni u isto vreme kada je šef UN za humanitarna pitanja Martin Grifits bio u Etiopiji na sastanku sa premijerom Abijem Ahmedom i drugim zvaničnicima da traži veći pristup oblasti Tigraj. UN je tada nazvao te razgovore konstruktivnim.

Etiopska vlada strahuje da će pomoć namenjena civilima biti preusmerena ka snagama Tigraja i optužuje humanitarne grupe da naoružavaju borce i da lažno uveličavaju razmere krize.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.