UN očekuju još pola miliona avganistanskih izbeglica tokom 2021. 1Foto: EPA-EFE/HEDAYATULLAH AMID

UN saopštile su danas da očekuju oko pola miliona dodatnih avganistanskih izbeglica tokom 2021. godine, iako do sada nije bio egzodus.

„Što se tiče broja, pripremamo se za oko 500.000 novih izbjeglica u regionu. Ovo je najpesimističkiji scenario“, rekla je Keli Klements (Kelly Clements), zamenik visokog komesara UN za izbeglice.

Prema njenim rečima, Iran i Pakistan već su primili više od 2,2 miliona Avganistanaca. U te dve zemlje se nalazi još tri miliona Avganistanaca sa različitim statusom, a mnogi od njih nemaju lična dokumenta.

Keli Klements je predstavila regionalni plan pripravnosti za pomoć avganistanskim izbeglicama.

Plan predviđa prikupljanje oko 300 miliona dolara (254,4 miliona evra) za finansiranje aktivnosti agencija, kao što su Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR), Fond UN za decu (Unicef) kao i nevladine organizacije koje rade za UN.

„Povećano i neposredno finansiranje omogućiće nam da nabavimo pomoć i budemo spremni za hitan odgovor“, rekla je Keli Klements.

„Iako u ovom trenutku nismo videli značajnije odlaske Avganistanaca, situacija u Avganistanu se razvijala brže nego što je iko očekivao. Zato moramo da budemo spremni da se suočimo sa svakom mogućnošću“, dodala je ona.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.