Foto:Vikipedija

Vanredna sednica 193-članice skupštine UN usledila je posle nedelja nasilja duž granice pojasa Gaze – palestinske enklave koju je blokirao Izrael – gde su stotine hiljada Palestinaca učestvovale na protestima „Velikog marša povratka“, započetog krajem marta.

Izraelske snage su navodno ubile više od 120 palestinskih civila koji su učestvovale u protestima protiv višegodišnje blokade Izraela.

Rezolucija je usvojena sa 120 glasova za, 8 protiv, uz 45 uzdržanih.

Prethodno se glasalo o američkom amandmanu, kojim se osuđuje uloga ekstremističke grupa Hamas koja kontroliše enklavu u Gazi.

Posle nekoliko rundi proceduralnog glasanja i kašnjenja u prebrojavanju glasova, američki tekst obezbedio je podršku 62 zemlje, 58 je bilo protiv; što je manje od potrebne dvotrećinske većine.

Predsednik skupštine Miroslav Lajčak sazvao je sastanak, posle formalnog zahteva Alžira i Turske, u u svojstvu predsjedavajućih, arapske grupe i Samita Organizacije islamske saradnje.

Za razliku od rezolucije o zaštiti palestinskih civila na koju su Sjedinjene Države u Savetu bezbednosti UN stavile veto 1. juna, usvojena su identična rešenja u Skupštini u kojoj nema veta, javlja AP.