UN traže sredstva za pomoć Avganistancima 1Foto: BETA/CHINA GLOBAL TELEVISION NETWORK CORPORATION/DS

Čelnici glavnih agencija UN pozvali su danas međunarodnu zajednicu da pruži finansijsku podršku operacijama humanitarne pomoći u Avganistanu, odnosno za pomoć 16 miliona ljudi.

„Avganistanskom narodu je potrebna naša podrška više nego ikad. Naše organizacije su posvećene pomoći i zaštiti. Ostaćemo u Avganistanu i održati obećanja“, navodi se u saopštenju.

Apel su potpisali čelnici Međuagencijskog stalnog odbora. To je koordinacioni forum na visokom nivou koji okuplja šefove 18 organizacija UN-a i van UN-a. Taj odbor ima redovne sastanke ali i vanredne u slučaju neke krize u svetu.

Potpisnici su šef humanitarnih operacija UN-a Martin Grifits (Griffiths), šef Svetskog programa za hranu Dejvid Bisli (David Beasley), šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus (Ghebreyesus) i visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi (Filippo).

Oni su pozvali donatore da pojačaju finansijske napore, jer je potrebno 1,3 milijardi dolara za pomoć 16 miliona ljudi u Avganistanu.

Za sada je primljeno samo 37 odsto ranije tražene pomoći.

Početkom godine polovini avganistanskog stanovništva, uključujući više od četiri miliona žena i skoro deset miliona dece, već je bila potrebna humanitarna pomoć, a više od polovine dece mlađe od pet godina je pothranjeno.

„Te potrebe su se naglo povećale zbog sukoba, suše i korona virusa“, navodi se u saopštenju u kojem se talibani pozivaju da obezbede „siguran, brz i neometan“ pristup humanitarnim radnicima.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.