UN zabrinute: Vlasti Bihaća smestile migrante u kamp blizu minskog polja 1Ujedinjene nacije Foto: EPA/MARTIAL TREZZINI

Ujedinjene nacije su izrazile ozbiljnu zabrinutost zbog odluke vlasti Unsko-sanskog kantona u BiH da migrante koji borave u privatnim smeštajima u Bihaću premeste u kamp „Vučjak“, u blizini područja s minama preostalim iz rata 90-ih godina.

„Pozivamo vlasti da odmah prestanu s prebacivanjem migranata dok na raspolaganju ne bude prikladnije mesto. UN pozivaju vlasti da omoguće migrantima i izbeglicama koji su već prebačeni u ‘Vučjak’ da se vrate na prvobitne lokacije“, saopštio je Program UU za razvoj (UNDP) u BiH, prenosi N1 Sarajevo.

U saopštenju se navodi da prihvatni centar „Vučjak“ predstavlja zdravstveni i bezbednosni rizik i da „trenutno nije opremljen za smeštaj migranata i izbeglica u skladu s medjunarodnim standardima“.

„Lokacija se nalazi u neposrednoj blizini područja kontaminiranog minama. Takođe, postoji velika opasnost od požara i eksplozije zbog mogućeg prisustva metana u tlu, jer je lokacija bila nekadašnja deponija. Ukoliko ova dva ozbiljna rizika nisu procenjena i eliminisana, lokacija ne može da bude pogodna za boravak ljudi“, navele su UN.

U saopštenju se dodaje da na toj lokaciji nema sanitarnih čvorova niti pristupa pijaćoj vodi ili električnoj energiji.

„Pod ovim okolnostima, smeštanje migranata i izbeglica na ovoj lokaciji nije prihvatljivo“, navele su UN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.