UN: Zaraćene strane u Jemenu dogovorile produženje primirja 1Foto: Shutterstock

Ujedinjene nacije su saopštile da su zaraćene strane u Jemenu dogovorile danas da obnove postojeće primirje na još dva meseca posle udruženih međunarodnih napora.

Izaslanik UN za Jemen Hans Grundberg rekao je u saopštenju da su se međunarodno priznata jemenska vlada i jemenski Huti pobunjenici dogovorili da produže primirje.

U saopštenju se navodi da su se obe strane u sukobu takođe dogovorile da pokušaju da postignu prošireni dogovor o primirju što je pre moguće.

Ovo je objavljeno samo nekoliko sati pošto je delegacija Omana završila trodnevne razgovore sa rukovodstvom Hutija, uključujući i šefa pobunjenika Abdel-Malek al Hutija u glavnom gradu Sani.

Mohamed Abdel-Salam glavni pregovarač Hutija i njihov portparol rekao je preko Tvitera da su razgovori bili usmereni na „učvrščivanje šansi za zaustavljanje rata i ukidanje blokade“ koju je uvela koalicija predvodjena Saudijskom unijom.

Primirje je prvobitno stupilo na snagu 2. aprila i produženo je 2. juna iako su se obe strane uzajamno optuživale da krše primirje  i ako nije ukinuto dugogodišnja Huti blokada grada Taiza.

U nedelju je američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao sa Rašadom al Alimijem, šefom vlade da se založi za produžetak primirja.

On je rekao da prekid vatre daje najbolju šansu za mir u više godina i da ne smeju da dozvole da propuste tu šansu.

Primirje je predstavljalo prvi prekid borbe u zemlji u šest godina sukoba koji se pretvorio u posredni rat regionalnih nepriajtelja Saudijske Arabije i Irana.

Jemenski gradjanski rat izbio je 2014.godine kada su se Huti spustili iz svoje severne enklave i zauzeli glavni grad nateravši vladu da pobegne na jug a zatim da ode u izgnanstvo u Saudijsku Arabiju.

Zatim je koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, koju su tada podržavale SAD, ušla u rat početkom 2015. u pokušaju da vrati vladu na vlast.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari