UNICEF: Talibani spremni da dozvole devojčicama da se vrate u škole 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Talibani su pokazali spremnost da dozvole avganistanskim devojčicama da od narednog meseca idu u škole, što je jedan od glavnih zahteva međunarodne zajednice, izjavila je danas nova izvršna direktorka UNICEF-a Katarina Rasel.

Istakla je da ostaje da se vidi da li će njihova spremnost obistiniti 21. marta.

„De fakto (talibanska) vlast dala nam je indikacije da to nameravaju i nadamo se da će se to dogoditi i verujemo da bi trebalo da se dogodi“, rekla je ona u ekskluzivnom intervjuu za agenciju AP.

Iako nema zvanične zabrane, devojčicama koje su sedmi ili viši razredi zabranjeno je da idu u školu u većem delu zemlje od kad su talibani preuzeli vlast.

Pristup obrazovanju glavni je zahtev međunarodne zajednice. Talibani kao opravdanje navode nedostatak prostora da se oforme odvojena odeljenja.

Avganistan je bio prva destinacija za njenu zvanični posetu nakon preuzimanja funkcije. Rasel se ove nedelje sastala sa talibanskim zvaničnicima kako bi razgovarali o zabrinutostima zbog zdravlja dece i prava na obrazovanje, posebno o rastućoj pretnji pothranjenosti i pristupa obrazovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.