UNS: Fejsbuk uklonio objave Novog standarda o ratu u Ukrajini 1Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Fejsbuk je uklonio šest objava sa portala Novi standard, na kojima su bili linkovi ka tekstovima sa stavovima i informacijama u vezi sa ratom u Ukrajini, izjavio je direktor ove medijske kuće Aleksandar Vujović za Udruženje novinara Srbije (UNS).

Dva teksta su nakon pisanja žalbi vraćena uz potvrdu Fejsbuka da se ipak ne radi o kršenju standarda zajednice, navodi izvršni direktor Novog standarda.

„Sasvim mi je jasno da je razlog to što je procenjeno da ti tekstovi idu u prilog Rusiji, ali smatram da je zadatak novinara i novinarskih udruženja da se bore protiv moćnika da diktiraju dozvoljeni diskurs u skladu sa njihovim interesima“, istakao je Vujović.

Uklonjeni tekstovi koji nisu vraćeni na Fejsbuk sadržali su prenesene izjave predsednika Rusije Vladimira Putina i sekretara za štampu Kremlja Dmitrija Peskova, kao i informacije o tome da je dekan Pravnog fakulteta smenjen zbog organizovanja posete studenata ambasadi Rusije, saopštava UNS.

Među tekstovima je i članak američkog ambasadora u Srbiji o neefikasnosti sankcija Rusiji i komentar ruskog pisca Zahara Prilepina o ratu.

Objave sa tekstovima koje su napisali indijski diplomata Badrakumar i novinar Slobodan Reljić su uklonjeni, a nakon žalbi Novog standarda vraćeni su na Fejsbuk.

„Sada nam je bez ikakvog objašnjenja onemogućeno da prenesemo čak i lične stavove kredibilnih autora koji su potrkrepljeni validnim argumentima. Jasan mi je politički kontekst, ali mi smo i pre i posle ovog uklanjanja prenosili tekstove preuzete sa Sputnjika i nikada nijedan nije bio uklonjen“, kazao je Vujović

Standardi Fejsbuk zajednice govore da se u objave koje se brišu ubrajaju sadržaji koji prikazuju nasilje, govor mržnje i pornografiju, ali pod svetlom, ili bolje rečeno tamom rata u Ukrajini, ti standardi neretko se promatraju na drugačiji način, navodi UNS.

Osnivač Šer fondacije Đorđe Krivokapić rekao je za sajt UNS da su društvene mreže neretko instrumenti različitih pozicija moći kojima se prilagođavaju i istakao da se to ne dešava samo kada su u pitanju proruski stavovi, jer društvene mreže koje se većinski koriste u Rusiji ograničavaju prozapadne stavove.

„Platforme nisu oslobođene politike i čak i tu postoje svrstane strane. To se odražava na slobodu izražavanja, jer nam rat onemogućava da u potpunosti pišemo šta želimo. Sve ovo se preliva i na Srbiju, jer je u pitanju globalno pitanje“, rekao je Krivokapić.

Krajem februara ruskim državnim medijima je onemogućeno da zarađuju od oglašavanja na platformama Fejsbuk, Instagram, Tviter i Jutjub, a početkom marta je ograničen pristup medijima kao što su Raša tudej i Ria novosti.

Ruski državni regulator u sektoru komunikacija Roskomnadzor je zbog tih odluka blokirao pristup platformama kompanije Meta, koja uključuje Fejsbuk, Instagram i Vocap.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.