URA: Ako mogu sami, neka rekonstruišu Vladu 1Foto:BETAPHOTO/VLADA CRNE GORE/radekoprivica.com/DS

Vladajuća URA Dritana Abazovića nije se danas precizno izjasnila da li je za njih prihvatljiva rekonstrukcija vlade kako su je predložili Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora, ali je saopštila da ako imaju potrebnu većinu za rekonstrukciju vlade, mogu već danas da zakažu sednicu Skupštine.

DF i Demokrate nemaju potrebnu većinu od 41 poslanika za rekonstrukciju Vlade.

„Dakle evropska, građanska i ekološka Crna Gora okrenuta EU integracijama kao najvećem prioritetu države, ostaju naša polazna osnova od koje nikada nećemo odustati. Ko takav koncept ne želi, rekli smo i ponavljamo, može tražiti druge partnere, a URA u tome neće biti saučesnik“, navodi se u saopštenju URA.

Vladajući Demokratski front i Demokratska Crna Gora saopštili su kasno sinoć da je Vladu Crne Gore potrebno rekonstruisati tako da umesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i tri potpredsednika, s tim što bi potpredsednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

Kako se navodi, na poslednjem sastanku predsednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine dogovoreno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu razrešenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome.

Uvažavajući taj zahtev, ističe se, u prethodnim danima su obavljene konsultacije predstavnika DF-a i Demokrata.

Kako navode, podela resora bila bi dogovarana sa formalnim predlagačem rekonstrukcije Vlade, a političke organizacije bi saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima kandidovale svoje predstavnike.

„Tužilački savet će biti izabran na sednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada. Na prethodno navedeni način biće rešena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese“, zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.