Uragan Ijan se približava Floridi, naglo ojačavši iznad Meksičkog zaliva 1Foto:Pixabay/WikiImages

Uragan Ijan naglo je ojačao uoči dolaska do jugozapadne obale američke savezne države Florida i sa vetrovima brzine i do 250 kilometara na sat sada je tek malo slabiji od najopasnije, pete kategorije.

Ipak, gradovi Tampa i Sent Pitersburg biće pošteđeni direktnog udara nepogode, s obzirom da se uragan kreće južnije od projektovane putanje, saopštile su danas vlasti Floride.

Procenjuje se da će Ijan zaći na floridsko kopno severno od mesta Fort Majers, popularnog stecišta turista i penzionera, i da će ova gusto naseljena oblast na 200 kilometara južno od Tampe biti kompletno poplavljena.

Ijan je prethodno prešao preko zapadnog kraja Kube, ostavljajući celo to karipsko ostrvo bez struje, a onda je nad toplim vodama Meksičkog zaliva ojačao i kreće se ka Floridi brzinom od oko 17 kilometara na sat.

„Ovo će biti gadan, gadan dan – ili dva dana“, rekao je danas guverner Floride Ron De Santis i upozorio stanovništvo u obalskim oblastima, koje će se naći na udaru uragana, da se hitno sklone na što sigurnije mesto i da ostanu tamo.

„Ako ste tamo gde se ta oluja približava, vi ste već u opasnosti. A postaće još gore, veoma brzo. Zato se, molim vas, sklonite“, rekao je De Santis.

Katastrofalna oluja mogla bi izazvati poplave na potezu od oko 150 kilometara obale, saopštio je centar za uzbunjivanje na uragane.

Više od 2,5 miliona ljudi dobilo je naređenje da se evakuiše, ali po zakonu niko ne može biti nateran da ode.

Vanredno stanje je proglašeno na celoj teritoriji Floride, a prema De Santisovim rečima, u pripravnosti je 30.000 pripadnika spasilačkih ekipa i 7.000 pripadnika Nacionalne garde sa Floride i iz drugih američkih saveznih država.

De Santis je ocenio da je angažovanje ovolikih sredstava „bez presedana“ u istoriji Floride.

Na udaru uragana naći će se deo obale koji se ubrzano ekonomski razvija, i na kojem se broj stanovnika sedmostruko uveća u odnosu na 1970. godinu.

Zbog Ijana su zatvoreni aerodromi u Tampi, Sent Pitersburugu i na Ki Vestu, a zatvoren je i tamošnji Diznilend.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.