FLoto: EPA-EFE /NASA / LANCE Rapid Response MODIS

Na Martiniku, gde je proglašena uzbuna, 33.000 domova ostalo bez električne energije.

„Furija koja čupa krovove“, kako navodi Rojters, ide pravo ka Devičanskim ostrvima i Dominikanskoj Republici, koje će pogoditi, kako se očekuje, u sredu i četvrtak.

Za sada nema izveštaja šta se dešava na ostrvu Dominika, na kom živi oko 72.000 stanovnika, ali je premijer Dominike Ruzvelt Skerit, koji uživo prati „Mariju“ putem svog Fejsbuk naloga, napisao „Molim vas recite svetu da je Dominika uništena“.

On je takođe naveo na Fejsbuku jutros da je njegov fokus sada spasavanje zarobljenih i obezbeđivanje medicinske pomoći za povređene. Premijer Dominike rekao je da im je sada potrebna pomoć sa svih strana.

Američki centar za uragane upozorio je noćas da uragan postaje „potencijalno katastrofalan“. Uragan Marija preti i ostrvima Gvadelupe, Sent Kits i Nevis, Monserat, Dominika i Sveta Lucija, gde su već izdata upozorenja, prenosi B92 na svom sajtu.

Stručnjaci upozoravaju da bi uragan mogao da zahvati i Portoriko, gde je pripremljeno 450 skloništa za najmanje 68.000 ljudi. Škole su zatvorene, a zaposleni u državnim ustanovama rade skraćeno.

Marija se kreće skoro istim putem kuda je ovog meseca već prošao uragan Irma, kategorije pet, koji je razorio region, prenosi Bi-Bi-Si.

 Foto: EPA-EFE / NATIONAL HURRICAN CENTER