Uskoro moguće postizanje kompromisnog sporazuma za Kalinjingrad 1EPA-EFE/VALDA KALNINA

Transport robe pod sankcijama EU do ruske eksklave bi mogao da se obnovi tokom narednih dana, tvrde izvori Rojtersa

Trgovina preko Litvanije do ruske eksklave Kalinjingrad bi mogla da se u sledećih nekoliko dana vrati u normalu, pošto su zvaničnici sve bliži kompromisnom sporazumu, piše Rojters, pozivajući se na dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Kalinjingradu, koji se graniči sa EU i kada je reč o isporuci većeg dela robe zavisi od železnica i puteva koji prolaze preko Litvanije, od 17. juna je onemogućena isporuka robe iz Rusije zbog sankcija koje je uveo Brisel.

Evropski zvaničnici su u pregovorima o izuzeću teritorije od sankcija, što krči put postizanju sporazuma početkom jula ako Litvanija, država članica EU, skine blokadu, rekli su građani koji su zahtevali anonimnost.

Ispostavlja se da je Evropi teško da održi stroge sankcije i izbegne dodatnu eskalaciju s Rusijom, te evropski zvaničnici uz podršku Nemačke teže kompromisu da bi rešili jedan od mnogih konflikata s Moskvom, rekao je jedan od izvora.

Ako tradicionalna ruta za transport ruske robe do Kalinjingrada, prvo preko ruskog saveznika Belorusije, a onda preko Litvanije, se ponovo ne uspostavi, baltička država strahuje da bi Moskva mogla da upotrebi vojnu silu da uspostavi kopneni koridor preko njene teritorije.

Ako se to dogodi, nemački vojnici stacionirani u Litvaniji bi mogli da budu uvučeni u sukob zajedno sa NATO saveznicima.

Najveća evropska ekonomija dosta zavisi od uvoza ruskog gasa i bila bi pogođena smanjenjem isporuka ako tenzije oko Kalinjingrada eskaliraju.

Jedan od izvora je naveo da se očekuje da kompromisni sporazum bude postignut do 10. jula, a drugi je rekao da bi mogao da bude postignut sledeće nedelje.

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.