Uz tenkove, S. Makedonija Ukrajini donira i borbene avione 1Suhoj, ilustracija Ilustracija, Foto EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Vlasti Severne Makedonije donirale su četiri borbena aviona Suhoj 25 ukrajinskoj avijaciji a trenutno se u tu zemlju transportuju i makedonski tenkovi T-72A i drugo naoružanje i vojna oprema.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, pozivajući se na izveštaje makedonskih medija i specijalizovanih portala, prevoz četiri Suhoja u Ukrajinu obavljen je još u junu a ta akcija je prikrivana iz političkih motiva, zbog čega i nema zvanične potvrde.

Lokalni portali registrovali su da su ukrajinski tehničari posetili vojni deo aerodroma u Skoplju, nakon čega su ukrcani na kamione i prebačeni preko Bugarske i Rumunije.

„Istom maršrutom idu tenkovi T-72 ukrcani na prikolice tegljača. Makedonci su se odrekli u korist ukrajinske vojske bataljona od 31 tenka. Deo te jedinice su i borbena vozila pešadije 10 BMP-2 i vozilo komandira BMP-2K. Jedan makedonski politički angažovani televizijski voditelj 28. jula je na društvenim mrežama objavio fotografije tenkova koji su prekriveni na prikolicama, ali vide se gusenice. Pred jasnim dokazima tajnog prevoza makedonsko ministarstvo odbrane moralo je da prizna da su tenkovi donirani Ukrajini‚“, dodaje se.

Na oštre kritike zvanične Moskve, stav makedonskih vlasti bio je da je Severna Makedonija država koja samostalno donosi odluke, da podržava teritorijalni integritet Ukrajine i da se drži pozicija koja proizilaze iz članstva u NATO.

„Iako se saznalo za donacije, i to je postala javna tema, nema preciznih zvaničnih informacija o količinama i dinamici prevoza. Izvesno je da se šalju sredstva ratne tehnike koja su makedonske oružane snage nabavile iz Ukrajine leta 2001. godine u vreme borbi protiv albanskih pobunjenika. Sada se to isto naoružanje vraća u Ukrajinu“, piše u tekstu.

Osim tih aviona, tenkova i borbenih vozila pešadije u ukrajinskom kontigentu naružanja iz 2001. bila je jedna baterija od šest višecevnih lansera raketa BM-21 Grad, deset borbenih vozila MT-LB, zatim dve baterije raketnog sistema protivvazdušne odbrane Strela-10M, laki prenosni raketni lanseri Igla i drugo oružje.

„Sada najverovatnije sva sredstva idu na front jer makedonske vlasti su odlučne da podrže Ukrajinu. Zauzvrat su nagradjene prepoznavanjem partnerske privrženosti NATO i američkom vojnom pomoći. Nova tehnika pristiže kao zamena stare i Armija Severne Makedonije se preoružava na američka borbena vozila JLTV i Strajker i turske haubice kalibra 105 milimetara“, dodaje portal.

„Za konzervativno vojno razmišljanje izazov je činjenica da će jedno vreme Armija Severne Makedonije da bude ‘razoružana’ jer će stara tehnika oti Ukrajincima, a nova tek pristiže i računajući vreme potrebno za preobuku makedonski bataljoni povratiće  gotovost tek sredinom ove dekade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari