Vakcine polarizovale Austriju koliko i Srbiju 1Foto: EPA-EFE/ CHRISTIAN BRUNA

Kako su u Austriji brojevi obolelih od kovida već nedeljama u porastu, austrijska vlada donosi niz akcija i uredbi kojima bi popravila stanje.

U prvom redu se insistira na imunizaciji što većeg broja građana, posebno što se stopa vakcinisanih u Austriji nalazi na 66 odsto i spada u niže u Evropi. Prošle nedelje je doneta uredba da se trajanje jedne doze vakcine smanji sa 360 na 180 dana.

Mobilni vakcinalni punktovi postavljaju se na frekventnim mestima i trgovima, ispred zdravstvenih i obrazovnih ustanova.

Na nacionalnoj televiziji organizovana je tombola za sve prijavljene građane koji u periodu između 1. oktobra i 20. decembra 2021. prime jednu od tri doze.

Srećni dobitnici moći će da osvoje kuću, električni auto, kuhinju, i mnogo drugih nagrada. Konačno, veliku nadu za poboljšanje situacije austrijska vlada vidi u vakcinaciji školaraca, koja bi mogla postići dobre rezultate i sprečiti dalja zatvaranja.

Jedna od odluka u skorije vreme, a koja je takođe doneta u cilju jačanja imunizacije, odnosi se na zatvaranje nevakcinisanih građana još od 15. novembra.

Nevakcinisani smeju da izađu iz kuće samo kako bi otišli na posao ili kupili hranu, dok im je ulazak u sportske ili kulturne ustanove uskraćen.

Takođe, oni su još od 1. novembra morali imati važeći PCR test, kako bi uopšte mogli ići na posao, a na poslu su, za razliku od vakcinisanih, morali sve vreme nositi FFP-2 masku.

Sve ove mere, kako je kasnije naveo novi austrijski kancelar Aleksander Šalenberg, povećale su spremnost građana da se vakcinišu, ali nisu ostvarile željene rezultate u borbi protiv kovida.

Kada je broj novozaraženih u danu dostigao 15.000, vlada Austrije je 19. novembra donela uredbu o opštem zaključavanju svih građana, nezavisno od toga jesu li vakcinisani ili ne.

Lokdaun je počeo 22. novembra, sa namerom da traje najpre 10 dana, premda je juče saopšteno da se produžava do 13. decembra.

Zatvorene su kulturne i sportske ustanove, trgovinske radnje i restorani.

Okupljanja su zabranjena, a predstojeći događaji otkazani.

Može se otići do supermarketa ili drogerije, doma zdravlja, apoteke ili pošte, kao i do posla. Držanje rastojanja od dva metra, kao i nošenje FFP-2 maske obavezni su u svim javnim zatvorenim prostorima.

Propisane mere se poštuju.

Građani se savetuju da rade od kuće, ukoliko je moguće.

Vrtići i škole ostali su otvoreni.

Nastava pod maskama odvija se po planu, premda roditelji imaju pravo da decu ostave kod kuće.

Ona se u školi besplatno testiraju tri puta nedeljno, što je uobičajena praksa još od prošle godine.

Ukoliko se u odeljenju dogodi slučaj kovid oboljenja, nastava se odvija regularno.

Ukoliko međutim, dođe do drugog slučaja, đaci tog odeljenja se šalju u karantin.

Za razliku od prethodnih zatvaranja, roditelji ovoga puta decu šalju u školu u velikom broju, te sada oko 80-90 odsto đaka sedi na času, sve vreme pod maskama.

Po pitanju stava oko imunizacije, građani Austrije gotovo i da se ne razlikuju od građana Srbije.

Polarizacija je vidno prisutna.

Postoje protivnici vakcina, koji se čuju i neretko izlaze na ulice.

Na primer, 21. novembra na ulicama se okupilo oko 50.000 građana, koji su izrazili svoje nezadovoljstvo povodom odluke o obaveznoj imunizaciji, kao i nezadovoljstvo zbog najnovijih mera vlade.

S druge strane, brojni su i oni koji zavrću rukav po treći put.

Na savet Evropske agencije za lekove da se deca uzrasta od pet do 12 godina takođe vakcinišu, austrijski ministar zdravlja Volfgang Mikštajn, kao i austrijski Nacionalni odbor za vakcinaciju prezentovali su 25. novembra javnosti Austrije prednosti ovog koraka.

Mikštajn je naglasio da je imunizacija dece izuzetno važna, ne samo zato što i ona mogu imati teži oblik bolesti (kod npr. agresivnijeg, delta soja), nego i zbog opasnosti od „produženog kovida“.

Akcenat bi se stavio na one, koji već imaju rizična oboljenja poput tumora, imunosupresije, bolesti srca, pluća, kao i trizomiju 21.

Takođe, dečja imunizacija se predlaže onim porodicama, gde postoje članovi čije zdravlje bi bilo dovedeno u pitanje, ukoliko bi se razboleli, tvrdi šefica Nacionalnog odbora za vakcinaciju, Ursula Viderman-Šmit.

Saopšteno je da je Austrija poručila 258.000 dečjih doza cepiva Biontek/Fajzer, koje bi trebalo da stigne u zemlju do kraja godine.

Kancelar Šalenberg je najavio i obaveznu vakcinaciju za sve građane od 1. februara 2022.

Ova odluka je dočekana dvojako.

Dok jedni smatraju da uz obaveznu imunizaciju odeljenja intenzivne nege više neće biti prenatrpana, disonantni glasovi postavljaju pitanja da li je ovaj prinudni korak zaista opravdan, kako će se primenjivati kazne za one koji uredbu ne ispoštuju, kao i može li se kvota vakcinisanih povisiti u dovoljnoj meri kako bi se postigao kolektivni imunitet.

Nejasno za decu

Šef Slobodarske partije Austrije Herbert Kikl više puta je postavio pitanje da li će se obavezna vakcinacija odnositi i na decu od pet do 12 godina, ali za sada odgovora nema. Ministar zdravlja Volfgang Mikštajn uverava da će odluka o tome biti doneta „nakon detaljnog savetovanja sa ekspertima“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.