Varhelji: Prva zvanična poseta Krivokapića verovatno Briselu 1Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji rekao je danas da će prva zvanična poseta budućeg crnogorskog premijera Zdravka Krivokapića biti verovatno Briselu, što će biti pozitivan signal za sve članice Evropske unije i ocenio da su tenzije između Crne Gore i Srbije oslabile nakon izbora i očekuje da će i dalje slabiti, prenose Vijesti.

On je, odgovarajući na pitanja članova Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta, rekao da nova vlast u Podgorici nije promenila stavove koji se odnose na međunarodne obaveze Crne Gore, pre svega EU i NATO.

„Razgovarao sam sa Krivokapićem tokom moje posete Podgorici i on me je uverio u posvećenost evropskom putu i NATO i nema promena njegovog mišljenja u vezi sa ovim obavezama države“, rekao je Varhelji obaveštavajući članove odbore o situaciji u Crnoj Gori nakon izbora.

On je podsetio da će novu ekspertsku vladu činiti 12 ministara, većinom mladih profesionalaca sa ograničenim političkim iskustvom.

Naveo je i da će prvi zadatak nove vlade koja bi trebalo da bude izabrana 2. decembra biti produbljivanje i ubrzavanje reformi u okviru oblasti vladavine prava, a drugi prevazilaženje socio-ekonomske krize izazvane korona virusom.

Sprovođenje ovih reformi zahtevaće, kako je rekao, funkcionalnu javnu administraciju, nadovezujući se na progres koji je bio ostvaren prethodnih godina.

Članavi odbora su zabrinuti zbog toga što manjinske partije neće učestvovati u vladi, a Varhelji im je odgovorio da će EU pratiti situaciju jer su manjine veoma važne za stabilnost države, ali i da EU ne može to da određuje.

Govoreći o slobodi veroispovesti, Varhelji je rekao da sve zainteresovane strane treba da sednu i reše to pitanje kako bi ono izgubilo svoju kontroverznu prirodu.

Članovi odbora pitali su i za uticaj Rusije i Kine na Crnu Goru, kao i njene odnose sa Srbijom.

„Ova regija je najbliža nama i teško će neko drugi ponuditi nešto kao što je članstvo EU“, rekao je Varhelji podsećajući na benefite i pomoć koju je EU uputila regionu tokom kovid krize, ali i ukupnu finansijsku podršku.

On je rekao i da su tenzije između Crne Gore i Srbije oslabile nakon izbora i očekuje da će i dalje slabiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.