Vašington post objavio mapu: Dokaz da su Bosna i Hercegovina i Srbija mimo svih 1Foto: Shutterstock/shirmanov aleksey

Vašington post objavio tekst u kojem se analiziraju globalne podele u svetu izazvane izbijanjem rata u Ukrajini. Uz ocenu da se podele produbljuju, autori su priložili mapu Evrope na kojoj su prikazane zemlje koje su uvele sankcije Ruskoj Federaciji. Na mapi su Bosna i Hercegovina i Srbija jedine zemlje koje se nisu pridružile restriktivnim merama protiv Kremlja.

U petak se navršava godinu dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, a ove dve zemlje Zapadnog Balkana, kako navodi američki list, i dalje su jedine na putu ka Evropskoj uniji koje nisu nametnule sankcije Rusiji.

Predsjednik Bosne i Hercegovine entiteta Republika Srpska Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da u državi BiH, odnosno u Predsjedništvu, Savjetu ministara i Parlamentu, formalno i suštinski ne postoji odluka ni o kakvoj vrsti sankcija Rusiji, prenosi N1BiH.

On je preporučio da se ambasadoru Rusije u BiH Igoru Kalabuhovu postavi pitanje da li je Bosna i Hercegovina uvela sankcije Rusiji kako bi se izbegle kontroverze.

S druge strane, ako je verovati predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji više nije pitanje meseci. O pristupanju Srbije restriktivnim merama EU prema Rusiji preneli su i pojedini ruski mediji. Neki pišu da će se Srbija priključiti prvom paketu sankcija pre početka leta, dok drugi navode da bi prva mera mogla da bude usvojena u aprilu. Navodno, vraćanje viznog režima, otkazivanje letova…

Vašington post objavio mapu: Dokaz da su Bosna i Hercegovina i Srbija mimo svih 2
Foto: Screenshot/WP

Ovo je mapa koju je objavio Vašington post.

Prema pisanju američkog lista, samo 33 zemlje u svetu su uvele sankcije Rusiji, a sličan broj zemalja vojno pomaže Ukrajini. Prošlogodišnja anketa Ekonomist Intelligence Unit procenjuje da dve trećine svetske populacije živi u zemljama koje su se uzdržale od osude Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.