Vašington post: Rusija obezbeđuje Iranu sofisticirani satelit 1 Foto: Wikipedia/ Daniel X. O'Neil

Rusija će obezbediti sofisticirani satelit Iranu što će značajno poboljšati mogućnosti te zemlje da špijunira, piše danas američki dnevnik Vašington post.

Satelit Kanopus-V, opremljen kamerom visoke rezolucije, omogućiće Iranu da nadgleda instalacije protivnika širom Bliskog istoka, precizira list pozivajući se na dobro upućene zvaničnike.

Ova informacija je objavljena nekoliko dana uoči samita 16. juna u Ženevi kada treba da se sastanu ruski predsednik Vladimir Putin i predsednik SAD Džo Bajden.

Kako dodaje Vašington post, satelit bi mogao da bude lansiran narednih meseci i to iz Rusije.

Čak i ako taj satelit nema kapacitet američkih satelita, Iran bi mogao da ga koristi za špijunažu na odredjenim lokacijama.

To izaziva bojazan od razmene informacija sa Jemenom, Irakom ili Libanom, pored informacija o razvoju bespilotnih letelica i balističkih projektila, izjavio je američkom listu jedan od izvora.

Nabavkom tog satelita Teheran će imati veću mogućnost da nadzire Zaliv, izraelske baze i američku vojsku u Iraku.

Frans pres podseća da informacije Vašington posla dolaze u jeku razgovora velikih sila za spasavanje iranskog nuklearnog sporazuma iz 2015. godine nakon jednostranog povlačenja SAD 2018. za vreme predsednika Donalda Trampa.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.