Vatikan otkazao susret pape Franje s ruskim patrijarhom Kirilom predviđen za jun 1Foto: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Katolički poglavar papa Franja otkrio je da je za juni bio predviđen njegov sastanak sa ruskim patrijarhom Kirilom, ali da je morao da bude otkazan, jer bi mogao da „stvori konfuziju“ u sadašnjem kontekstu.

To je trebalo da bude njihov drugi susret posle istorijskog sastanka 2016.

U razgovoru za argentinski dnevnik La Nasion (La Nacion), objavljen danas, papa je dao uveravanja da su njegovi odnosi sa patrijarhom Kirilom „vrlo dobri“ i rekao da žali što je „Vatikan morao da otkaže drugi sastanak sa patrijarhom Kirilom, koji je predviđen za jun u Jerusalimu“.

„Međutim naša diplomatija je ocenila da bi sastanak udvoje u vom trenutku mogao da donese mnogo konfuzije“, rekao je papa u očiglednoj aluziji na rat u Ukrajini.

Papa i patrijarh su imali istorijski susret u februaru 2016. na Kubi, prvi susret poglavara dve velike hrišćanske crkve u gotovo hiljadu godina i važan korak ka približavanju Vatikana i ruskih pravoslavaca.

Međutim od početka ruske ofanzive u Ukrajini 24. februara vođe dve crkve imaju dijametralno suprotne stavove, navodi agencija Frans pres.

Papa Franja ponavlja pozive za mir, osuđuje užasnu svirepost u Ukrajini.

Patrijarh Kiril, koji je saveznik ruskog predsednika Vladimira Putina, branio je vojnu operaciju i još sredinom aprila pozvao je na okupljanje oko vlasti da bi se borilo protiv „spoljnih i unutrašnjih neprijatelja“ Rusije.

Sredinom marta poglavari dve crkve imali su video razgovor o ratu u Ukrajini tokom koga su izrazili želju za „pravedan mir“, prema Moskovskoj patrijaršiji. Ali takođe je tom prilikom papa ukazao da crkva ne treba da „koristi jezik politike“, prema saopštenju Vatikana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.