Foto: ЕPA/ANGELO CARCONI

Najviši predstavnik Katoličke Crkve u Australiji, 76-godišnji prelat ujedno je i treći čovjek Svete Stolice za koju obavlja dužnost ministra finansija, te stoga najviše pozicionirani zvaničnik Crkve prozvan u aferi pedofilije. U Rimu ga je u oktobru ispitivala australijska policija.

„Policija države Viktorije optužila je Džordža Pela za stare delikte seksualnog zlostavljanja“, kazala je novinarima pomoćnica komesara Šejne Peton, a prenosi Hina. 

„Brojni su podnosioci tužbe povezani s tim optužbama“. Pel je sedamdesetih godina prošlog veka bio sveštenik u saveznoj državi Viktoriji.

Australijska policija nije objavila gde su se dogodili sporni slučajevi niti uzrast navodnih žrtava. Australjska Katolička Crkva objavila je da Pel kategorički odbacuje optužbe, kao i da će otputovati u Australiju kako bi se obranio od optužbi i „očistio svoje ime“. 

Pel je pozvan 18. jula pred prvostepeni sud u Melburu kako bi bio saslušan.

Kad su se prvi puta pojavile optužbe protiv Pela, papa Franjo je prošle godine rekao da će pričekati da australijsko pravosuđe napravi prve korake kako bi doneo svoje stajalište o Pelu, i dodao da njegovom glavnom finansijskom savetniku ne bi trebalo da sude mediji.