NJT: Vazdušni napadi američke vojske na Bliskom istoku rezultirali hiljadama civilnih žrtava 1Foto: EPA-EFE/STRINGER

Nova dokumenta iz Pentagona pokazuju da su vazdušni napadi američke vojske na Bliskom istoku bili zasnovani na „manjkavim obaveštajnim podacima“ i da je to rezultiralo hiljadama civilnih žrtava, uključujući i decu, objavio je Njujork tajms.

List je priču objavio na osnovu 1.300 poverljivih dokumenata o civilnim žrtvama, a Vlada je tvrdila da su bombardovani precizni ciljevi.

Nijedan izveštaj ne pokazuje da je usledila istraga o odgovornosti ili neka disciplinska mera, piše Njujork tajms, prenosi Glas Amerike.

Istraga Tajmsa je pokazala i da je zvanični broj civilnih žrtava „drastično smanjen“ u odnosu na realan broj.

Njujork tajms piše da vojska pre napada mora da smanji rizik od pogibije civila na minimum, ali obaveštajni podaci mogu biti manjkavi, pa se, recimo, na snimku zgrade koja je potencijalna meta ne vidi da li u njoj ima ljudi.

Jedan od slučajeva je bombardovanje u Siriji u julu 2016. godine, kada su američke specijalne snage mislile su da bombarduju mete Islamske države. Tada je zvanično saopšteno da je poginulo 85 boraca Islamske države, da bi se ispostavilo da je poginulo 120 farmera i meštana.

Drugi primer je bombardovanje u Iraku u novembru 2015, kada je jedan čovek uočen da „nosi težak predmet“ do pozicije Islamske države, a posle je utvrđeno da je „predmet“ ustvari bilo dete, koje je ubijeno u vazdušnom napadu.

Poslednji u nizu napada dogodio se ove godine u Kabulu, kada je dronom pogođena kuća u kojoj je stradalo desetoro civila, uključujući sedmoro dece, a saopšteno je da je pogođen terorista koji se spremao da automobilom punim eksploziva napadne aerodrom.

Američka vojska je izvela više od 50.000 napada u proteklih pet godina u Avganistanu, Iraku i Siriji, i preciznost je bila mnogo manja od najavljene.

Novinari tajmsa posetili su više od 100 pogrešno pogođenih meta i intervjuisali preživele, kao i američke zvaničnike, a dokumenta iz Pentagona dobili su na osnovu zahteva o slobodnom pristupu informacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.