Foto: EPA-EFE/KEVIN LIM

Skoro 80 odsto građana Sjedinjenih Američkih Država podržava uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Severnom Korejom i smatra da bi režim te azijske države trebalo da napusti svoj program o nuklearnom naoružanju, pokazalo je najnovije istraživanje koje je sproveo čikaški Savet za globalna pitanja.

Za takav ustupak izjasnilo se 77 odsto ispitanika, dok 54 odsto smatra da bi Severu trebalo pružiti ekonomsku i humanitarnu pomoć, prenosi Jonhap.

Više od polovine, 54 odsto ispitanika, izjasnilo se za delimično povlačenje američkih trupa iz Južne Koreje, dok je 44 odsto bilo za otkazivanje zajedničkh vojnih vežbi.

Istraživanje je sprovedeno na uzorku od 2.046 ispitanika iz svih 50 saveznih američkih država od 12. do 31. jula.

Manje popularne opcije su izvođenje vazdušnih napada na nuklearna postrojenja u Severnoj Koreji, u slučaju da zadrži svoje nuklearno oružje (37 procenata) i postizanje dogovora da severna Koreja zadrži svoj nuklearni potencijal na sadašnjem nivou (29 odsto).

Najmanju podršku ispitanika ima opcija da se Pjongjangu dozvoli da zadrži i nastavi proizvodnju nuklearnog oružja (13 procenata).

Istraživanje je objavljeno u trenutku kada SAD i Severna Koreja pregovaraju o implementaciji sporazuma o denuklearizaciji postignutog tokom istorijskog junskog samita Donalda Trumpa i Kim Jong-una u Singapuru.

Kim se obavezao da će raditi u pravcu potpune denuklearizacije Korejskog poluostrva u zamenu za bezbednosne garancije SAD.

Autor teksta je Al Jazeera Balkans