Foto: RTCG

Rezultati koji su predstavljeni, poslužiće za izradu Lokalnog plana akcije za mlade koji će lokalna uprava donijeti za period 2019-2021.

Ekspert na projektu Miloš Marković ukazao je da su ispitani stavovi i mišljenja 205 mladih ljudi sa Cetinja, od 15 do 30 godina i upoređeni sa istraživanjem, koje je prije pet godina sprovela NVO “Aktivna zona”.

„Rezultati pokazuju da je najveći problem mladih Cetinja nezaposlenost, te činjenica da svoju budućnost ne vide u gradu. 72,2 odsto mladih smatra da se nisu stvorili uslovi za povećanje broja zaposlenih u gradu u poslednjih pet godina. Ono što je ostalo slično sa istraživanjem iz 2013. godine, jeste poslednje, najškakljivije pitanje, koje je izazvalo najviše reakcija medija i same lokalne samouprave, jeste pitanje da li mladi razmišljaju o svojoj budućnosti na Cetinju i da li žele provesti svoj život ovde. Nažalost, 64,6 odsto mladih je reklo da to ne vidi na Cetinju. Pre pet godina taj rezultat je bio 46 odsto“, naveo je Marković i dodao da u odnosu na 2013. godinu, kad je samo 16 odsto ispitanika na sličnom uzorku, reklo da je upoznato LPAM-om, sad imamo situaciju da je to 67,3 odsto.

„Mladi njih 58,9 odsto kažu da se njihov položaj poboljšao, navodeći kao glavne razloge za to osnivanje Omladinskog kluba, Društvenog centra, više javnih prostora za okupljanje mladih, te mogućnosti za neformalno obrazovanje. Čak 95 odsto ispitanih je mišljenja da je Cetinju potreban Centar za kulturu. Veliki procenat ispitanika 88,2 odsto smatra da se ne radi dovoljno na prevenciji bolesti zavisnosti, a 51,5 odsto nije zadovoljno informisanošću o reproduktivnom zdravlju. Ispitanici smatraju i da dodatno treba unaprediti infastrukturu grada (66,7%), zdravstvo (51,4%), kulturu (45,4%) i sport (41,5%)“, ukazao je Marković.

Izvršni direktor NVO „Lovćen“ Filip Stanojević ukazuje da će rezultati istraživanja sprovedenog u cilju dobijanja osnovnih informacija o stavovima i položaju mladih u Prestonici Cetinje poslužiti kao osnov za rad Radne grupe za izradu novog Lokalnog plana akcije za mlade u Prestonici Cetinje.

„Projekat je dobio podršku od Centra za razvoj nevladinih organizacija, u okviru programa “Moja zajednica – snažna zajednica” koji realizuju u partnerstvu sa “Aktivnom zonom” sa Cetinja i Udruženjem za razvoj civilnog društva iz Bijelog Polja, uz finansijsku podršku delegacije Evropske unije“, istakao je Stanojević.

NVO „Lovćen“ će pružiti lokalnoj upravi Prijestonice tehničku podršku prilikom izrade LPAM-a.