Velika Britanija: Danas glasanje o poverenju vladi Tereze Mej 1Tereza Mej Foto: EPA-EFE/PARLIAMENTARY RECORDING

Britanski poslanici će danas glasati o poverenju vladi Tereze Mej, dan nakon teškog poraza vlade na glasanju o predloženom sporazumu o Bregzitu.

Lider opozicionih laburista Džeremi Korbin pokrenuo je inicijativu za to glasanje odmah nakon što je sporazum odbijen s većinom od 230 glasova, rekavši da je vreme da parlament donese sud o „jasnoj nesposobnosti vlade“.

Tu inicijativu su podržali i poslanici Škotske nacionalne partije, Liberalnih demokrata, Zelenih i velške partije Plejd kamri.

Međutim, kako navodi Bi-Bi-Si (BBC), jedan visoko rangirani laburista je naveo da je malo verovatno da će nepoverenje biti izglasano jer su i severnoirska Partija demokratskih unionista (DUP) i konzervativni poslanici koji su glasali protiv sporazuma najavili podršku premijerki.

Rasprava će trajati oko šest sati a glasanje se očekuje oko 20 časova po srednjeevropskom vremenu.

Mej je poslanicima rekla da će se, ako preživi glasanje o poverenju, sledeće nedelje vratiti s novim planom.

„Parlament je rekao svoje i ova vlada će slušati“, rekla je ona sinoć, ponudivši opoziciji dijalog kojim bi se odredili dalji koraci.

Politički komentator BBC-ja Ijan Votson kaže da bi Mej, ako vlada opstane, sutra počela sastanke s „parlamentarnim liderima“. Takođe, on navodi da premijerka ne namerava da odustane od svojih „crvenih linija“, što bi isključilo zahtev laburista da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji, jer izvori navode da bi kompromis oko tih tačaka značio opasnost od novih ostavki ministara.

Član vlade u senci Beri Gardiner je naveo da će laburisti verovatno morati da izazovu niz glasanja o poverenju da bi srušili premijerku.

„Sutra verovatno neće biti dovoljno glasova. Nadamo se da će ih biti ali nije reč o jednokratnoj stvari“, rekao je on za BBC.

Uprkos teškom porazu vlade na jučerašnjem glasanju, konzervativci koji su bili protiv sporazuma će se izvesno svrstati uz Terezu Mej prilikom glasanja o poverenju.

Bivši šef diplomatije Boris Džonson, vodeći zagovornik Bregzita, rekao je da je poraz Terezi Mej dao „ogroman mandat da se vrati u Brisel“ i ispregovara bolji sporazum.

I liderka DUP Arlin Foster, čija stranka podržava konzervativnu manjinsku vladu ali je glasala protiv sporazuma, navela je da će DUP danas podržati premijerku da bi „dao vladi prostor da iznese plan“.

Prema Zakonu o mandatu parlamenta (Fixed Term Parliament Act) iz 2011, izbori u Velikoj Britaniji se održavaju na svakih pet godina. Sledeći izbori su tako predviđeni za 2022.

Međutim, glasanje o poverenju omogućava poslanicima da odluče žele li promenu trenutne vlade, a inicijativa za to glasanje mora sadržati formulaciju „Ovaj dom nema poverenja u vladu njenog veličanstva“.

Ukoliko većina poslanika glasa protiv vlade, počinje rok od 14 dana tokom kog postojeća ili neka druga vlada moraju obezbediti većinu. Ako se to ne desi, raspisuju se vanredni izbori.

Izbori se u tom slučaju ne mogu održati za manje od 25 radnih dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.