Britanski konzervativci zapretili glasanjem o poverenju Terezi Mej 1Foto:WILL OLIVER/EPA

Lider frakcije Konzervativne partije koja podržava Bregzit Džejkob Ris Mog je danas zapretio da će zatražiti glasanje o poverenju premijerki Terezi Mej.

Ris Mog je u parlamentu ocenio da nacrt sporazuma o bregzitu ne odgovara onome što je Tereza Mej obećala, javlja AP.

Glasanje o poverenju u Konzervativnoj partiji se pokreće ukoliko to zatraži 15 odsto poslanika te stranke. Severnoirska Demokratska unionistička partija (DUP), koja podržava vladu Tereze Mej, osudila je nacrt sporazuma o bregzitu, uz ocenu da bi mogao dovesti do raspada Velike Britanije.

Stav DUP je da će Severna Irska imati drugačiji tretman u odnosu na ostatak Britanije što se tiče uslova za trgovinu sa Evropskom unijom, što će oslabiti državu. Izbor je sada jasan – zalažemo se za celu Veliku Britaniju i njen integritet ili glasamo za vazalnu državu i raspad Ujedinjenog Kraljevstva, izjavio je lider poslanika DUP u parlamentu Najdžel Dods.

Podsetimo, ministar Velike Britanije za Bregzit Dominik Rab podneo je ostavku, uz napomenu da ne može mirne savesti da podrži uslove iz sporazuma Ujedinjenog Kraljevstva sa Evropskom unijom (EU), prenosi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.