vakcinafoto EPA-EFE/Juan Carlos Cardenas

Britanski zdravstveni zvaničnici planiraju da ponude vakcine homoseksualcima i biseksualnim muškarcima koji su pod najvećim rizikom da se zaraze majmunskim boginjama, u pokušaju da suzbiju najveću epidemiju ove bolesti izvan Afrike, saopštila je danas agencija za zdravstvenu bezbednoqst.

U saopštenju se navodi da bi lekari mogli da razmotre vakcinaciju za osobe koje „imaju više partnera, učestvuju u grupnom seksu ili se nalaze u prostorijama gde se odvijaju seksualni odnosi“.

„Proširenjem ponude vakcina na one sa većim rizikom, nadamo se da ćemo prekinuti lance prenosa i pomoći u obuzdavanju epidemije“, navodi se u saopštenju.

Vakcine su do sada bile dostupne samo za zdravstvene radnike koji se brinu o pacijentima zaraženim majmunskim boginjama ili za čistače koji dezinfikuju područja kontaminirana virusom.

Vakcina je prvobitno razvijena za male boginje, srodnu bolest, ali se smatra da je oko 85 odsto efikasna protiv majmunskih boginja.

U Velikoj Britaniji je više od 99 odsto slučajeva majmunskih boginja registrovano meju muškarcima, a veći procenat od ukupnog je kod homoseksualaca, biseksualaca ili muškaraca koji imaju seks sa muškarcima.

Naučnici upozoravaju da je svako ko je u bliskom fizičkom kontaktu sa osobom zaraženom majmunskim boginjama ili njihovom odećom ili posteljinom u opasnosti od bolesti, bez obzira na seksualnu orijentaciju.

Trenutno ima otkrivenih 793 slučaja majmunskih boginja u Velikoj Britaniji, od više od 2.100 slučajeva u 42 zemlje širom sveta. Nije zabeležen nijedan smrtni slučaj izvan Afrike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari