U kojim zemljama je i koliko do sada registrovano slučajeva majmunskih boginja? 1Foto: Shutterstock/Pavlova Yuliia

Od početka maja 2022. godine, kada su registrovani prvi slučajevi oboljenja izazavanih virusom majmunskih boginja u Ujedinjenom Kraljevstvu i Španiji, do 16. juna 2022. godine, ova infekcija je registrovana u 37 zemalja sveta, sa ukupno 2.166 slučajeva, prenosi danas Institu za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

Kako se navodi, više od polovine svih registrovanih slučajeva ove infekcije potvrđeno je samo u tri evropske zemlje (Ujedinjeno Kraljevstvo, Španija i Nemačka).

U poređenju sa ranijim epidemijama ove infekcije koje su bile lokalizovane, u epidemiji 2022. godine veličina klastera izbijanja raste svakim danom.

Geografsko širenje infekcije je najizraženije u Evropi i Severnoj Americi.

U toku prve nedelje od izbijanja epidemije, 24 zemlje prijavile su sumnjive i potvrđene slučajeve navedene infekcije.

Do 5. juna bilo je 920 potvrđenih i 70 sumnjivih slučajeva.

Najveći broj (86 odsto) potvrđenih slučajeva registrovan je u Evropi. U 28 zemalja starog kontinenta potvrđeno je ukupno 1.869 slučajeva.

U zemljama neposrednog okruženja Srbije, registrovano je ukupno 14 slučajeva oboljenja (Slovenija – 7, Rumunija – 4 i Mađarska – 3).

U Srbijie je u petak registrovan prvi slučaj zaraze.

Prevencija

Prevencija infekcije izazvane Monkeypox i Orthopoxvirus virusima podrazumeva primenu opštih i specifičnih mera. Podizanje svesti o faktorima rizika i edukacija ljudi o merama koje se mogu preduzeti u cilju smanjenja izloženosti virusu glavna je strategija prevencije ove infekcije.

Smanjenje rizika od prenošenja virusa sa čoveka na čoveka i kontrola pojave epidemije sprovodi se kroz epidemiološki nadzor i brzu potvrdu novih slučajeva obolevanja. Zdravstveni radnici i članovi domaćinstva inficiranog su u većem riziku od infekcije.

Zdravstveni radnici koji brinu o pacijentima sa sumnjom na infekciju ili potvrđenom infekcijom virusom majmunskih boginja, ili koji rukuju uzorcima obolelih, treba da primenjuju standardne mere zaštite i koriste ličnu zaštitnu opremu. Ako je moguće, preporučuje se da osobe koje su prethodno vakcinisane protiv velikih boginja vode brigu o obolelima.

Izolacija zaraženih pacijenata, bilo u zdravstvenim ustanovama ili kućnim uslovima, važna je mera suzbijanja infekcije. Izolacija je potrebno da traje do povlačenja svih kožnih lezija.

Smanjenje rizika od prenosa zoonoza podrazumeva izbegavanje nezaštićenog kontakta sa divljim životinjama, posebno bolesnim ili mrtvim, uključujući njihovo meso, krv i druge delove i izlučevine (posebno u oblastima gde su majmunske boginje endemske). Izbegavati kontakt sa bilo kojim materijalom koji je bio u kontaktu sa bolesnom životinjom. Pored toga, sva hrana koja.

Životinje u azilima, zoološkim vrtovima i slično, a koje su potencijalno zaražene majmunskim boginjama treba izolovati od drugih životinja, a sve životinje koje su možda došle u kontakt sa zaraženom životinjom treba da se stave u karantin u trajanju od 30 dana. Sprovoditi redovnu higijenu ruku nakon kontakta sa zaraženim životinjama ili ljudima, pranje ruku sapunom i vodom ili korišćenje sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

Vakcinacija je specifična mera prevencije. Trenutno su u toku naučne studije za procenu efikasnosti vakcinacije za prevenciju i kontrolu majmunskih boginja. Neke zemlje imaju ili razvijaju strategije za vakcinaciju lica, koja mogu biti izložena visokom riziku od zaražavanja, kao što su laboratorijski radnici, timovi za brzo reagovanje i zdravstveni radnici.

Istraživanja su pokazala da je vakcinacija protiv velikih boginja efikasna u prevenciji majmunskih boginja oko 85%. Dakle, prethodna vakcinacija protiv velikih boginja može rezultirati blažom kliničkom slikom bolesti. Dokaz o prethodnoj vakcinaciji protiv velikih boginja obično se može naći kao ožiljak na nadlaktici.

Međutim, treba imati u vidu da je od primene vakcine protiv velikih boginja prošlo više od 50 godina, kao i da vakcinalni imunitet nije potpun i doživotan. U ovom trenutku, originalne (prve generacije) vakcine protiv velikih boginja više nisu dostupne za opštu populaciju.

Trenutno su samo neki laboratorijski ili zdravstveni radnici primili noviju vakcinu protiv velikih boginja kako bi se zaštitili u slučaju izlaganja Orthopoxvirus virusima na radnom mestu (ukoliko rade u laboratorijama u kojima se vrši dijagnostika i istraživanje na ovim virusima).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari