Rеgistrоvаn prvi slučај mајmunsкih bоginjа u Srbiji 1Radmila Marković, Shutterstock/Pavlova Yuliia

U Srbiji je registrovan prvi potvrđen slučaj obolevanja od majmunskih boginja, saopštio je danas Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Radi se o importovanom slučaju, što znači da je osoba sa bolešću ušla u Srbiju iz inostranstva.

Slučaj je, kako se navodi, dijagnostički prepoznat i terapijski zbrinut.

Laboratorijska dijagnostika je sprovedena na Institutu za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

Zavod za javno zdravlje izvršio je epidemiološko istraživanje slučaja i sprovedene su sve mere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije u skladu sa stručno metodološkim uputstvom, navode iz Batuta.

Uputstvo koje Batut pominje između ostalog podrazumeva da jedan prijavljeni slučaj podrazumeva postojanje epidemije ove bolesti u Srbiji, preneli su mediji ranije.

Kako je za Danas objasnio profesor infektolog Dragan Delić razlog za to je činjenica da ova bolest ranije nije bila prisutna u Srbiji.

Upitan da li majmunske boginje mogu da dovedu do pandemije razmera kovida 19, on je rekao da se radi o neuporedivim bolestima i kada se uzme u obzir i način prenosa, i smrtnost i dostupnost lekova.

U stručno metodološkom uputstvu Batuta inače takođe je navedeno da oboleli treba da bude izolovan i da ostane u izolaciji sve do povlačenja simptoma uključujući osip. Takođe, potrebno je da kontakti obolelog budu pod jednom vrstom nadzora. Ako nemaju simptome bolesti, mogu da nastave sa svojim svakodnevnim aktivnostima. U slučaju pojave simptoma, kontakti se izoluju sedam dana. Izolacija se prekida ako se ne pojavi osip.

O prvom potvrđenom slučaju obaveštene su međunarodne zdravstvene institucije.

Iz Batuta su apelovali na građane da, radi očuvanja zdravlja, primenjuju sve preventive mere i poštuju preporuke zdravstvenih institucija.

Prvi slučaj majmunskih boginja van Afrike, kontinenta gde se obično ova bolest javlja, registrovan je početkom maja.

U Evropi majmunske boginje otkrivene su u Austriji, Belgiji, Češkoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Holandiji, Portugalu, Sloveniji, Španiji, Švedskoj, Švajcarskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pored ovih zemalja i Australija, Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati, Argentina, Kanada i Amerika takođe su registrovale pojedinačne slučajeve obolevanja.

SZO sledeće nedelje treba da održi sastanak na kome će se odlučiti da li da epidemiju majmunskih boginja proglasi za vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja, kao što je to bio slučaj sa kovid pandemijom.

Izbegavanje kontakta sa divljim životinjama, posebno bolesnim ili mrtvim, izolacija obolelog, kako i korišćenje zaštitne opreme, neki su od načina na koji se osoba može zaštiti od majmunskih boginja.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da do zaražavanja može doći nakon kontakta sa respiratornim sekretom ili lezijama na koži zaraženog. Zaražavanje je moguće i nakon kontakta sa skoro kontaminiranim objektom.

Zna se i da se majmunske boginje mogu preneti sa majke na fetus, a za sada nije poznato da li se prenose i seksualnim putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari