SZO sledeće nedelje procenjuje da li majmunske boginje nose istu opasnost kao kovid, ebola, zika.... 1Foto: Shutterstock/Pavlova Yuliia

Svetska zdravstvena organizacija održaće sledeće nedelje hitan sastanak na kome će odlučiti da li da epidemiju majmunskih boginja proglasi za vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja, kao što je to bio slučaj sa kovid pandemijom.

Ako bi se to desilo, bilo bi moguće aktivirati mehanizme međunarodne saradnje čiji je cilj da se ograniči dalje širenje bolesti.

To bi istovremeno bio signal i pojedinačnim zemljama da budu u pripravnosti odnosno da ojačaju kapacitete svojih zdravstvenih službi.

Pre pandemije kovida 19, vanredna situacija od međunarodnog značaja, proglašena je nakon pojave ebole, zika virusa i gripa N1H1.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus rekao je da je jasno da postoji neobična situacija jer se virus sada ponaša drugačije. Kako je istakao majmunske boginje pojavljuju se u sve većem broju država zbog čega je potreban koordinisan odgovor.

SZO definiše vanrednu situaciju po javno zdravlje od međunarodnog značaja (PHEIC), kao „vanredni događaj za koji je utvrđeno da predstavlja rizik za javno zdravlje drugih država usled međunarodnog širenja bolesti  i da potencijalno zahteva koordinisan međunarodni odgovor“.

SZO kaže da definicija implicira da je situacija „ozbiljna, iznenadna, neobična ili neočekivana te da nosi posledice po javno zdravlje izvan granica zemlje u kojoj se bolest pojavila kao i da i može zahtevati hitnu međunarodnu akciju“.

U Srbiji je danas registrovan prvi slučaj majmunskih boginja.

Prema poslednjim podacima majmunske boginje pojavile su se u najmanje 39 zemalja. Do sada je registrovano 1,600 slučajeva dok je još 1,500 sumnjivih.

Pri tome ovaj broj vrlo verovatno ne odražava stvarno stanje zbog ograničenih kapaciteta za testiranje. Istovremeno, Američki centar za kontrolu bolesti navodi da nemaju svi oboleli uobičajne simptome, te da je osip blaži zbog čega je lekarima teško da dijagnostikuju bolest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari