Delić: Majmunske boginje ne mogu da se porede sa kovidom 1foto FoNet/Zoran Mrđa

Pojava prvog slučaja majmunskih boginja u Srbiji je očekivana imajući u vidu kako se ova bolest poslednjih nedelja širi Evropom, kaže za Danas infektolog profesor Dragan Delić. On objašnjava da iako postoje nepoznanice koje okružuju ovu bolest, jasno je da se majmunske boginje ne mogu porediti sa kovidom 19.

– Radi se o neuporedivim bolestima i kada se pogleda način prenosa i smrtnost. Kovid 19 se kao kapljična infekcija mnogo lakše širi. Takođe, nama su u ovom trenutku dostupni i vakcina i antivirusni lekovi za majmunske boginje što nije bio slučaj na početku pandemije kovida 19 – kaže profesor Delić.

Da je prvi slučaj majmunskih boginja registrovan u Srbiji saopštio je danas Institut za javno zdravlje Batut.

Kako su naveli, Zavod za javno zdravlje izvršio je epidemiološko istraživanje slučaja i sprovedene su sve mere evidencije, testiranja, prijavljivanja i kontrole daljeg širenja infekcije u skladu sa stručno metodološkim uputstvom.

Uputstvo koje Batut pominje između ostalog podrazumeva da jedan prijavljeni slučaj podrazumeva postojanje epidemije ove bolesti u Srbiji, preneli su mediji ranije.

Profesor Delić objašnjava da je razlog za postojanje epidemije kada se pojavi jedan slučaj činjenica da se radi o odstupanju od uobičajnog.

– Mi u Srbiji nikada ranije nismo imali registrovan slučaj majmunskih boginja. Radi se o endemskoj bolesti, koja je ranije bila vezana pre svega za Afriku. U pojedinim situacijama dolazilo je i do širenja van afričkog kontinenta kao 2003. kada se pojavilo više desetina obolelih u Americi – kaže sagovornik Danasa.

Upitan da li je sadašnje širenje majmunskih boginja razlog za brigu, on navodi da sve bolesti koje su nove donose razlog za brigu, ali da epidemiolozi tek treba da objasne koji su razlozi širenja majmunskih boginja van Afrike trenutno.

– Za sada izgleda da se bolest širi bliskim kontaktom. Međutim, ništa u ovome nije iznenađujuće. Mi pored majmunskih boginja imamo još 27 različitih virusa koji su na čekanju za epidemiju ili pandemiju – upozorava prof. Delić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari