Institut „Batut“ objavio činjenice koje treba znati o majmunskim boginjama 1Foto: Shutterstock

Izbegavanje kontakta sa divljim životinjama, posebno bolesnim ili mrtvim, izolacija obolelog, kako i korišćenje zaštitne opreme, neki su od načina na koji se osoba može zaštiti od majmunskih boginja.

Svetska zdravstvena organizacija navodi da do zaražavanja može doći nakon kontakta sa respiratornim sekretom ili lezijama na koži zaraženog.

Zaražavanje je moguće i nakon kontakta sa skoro kontaminiranim objektom. Zna se i da se majmunske boginje mogu preneti sa majke na fetus, a za sada nije poznato da li se prenose i seksualnim putem.

S obzirom na to da značajan broj obolelih koji su otkriveni od početka maja su muškarci koji su imali homoseksualne odnose, sumnja se i u ovaj način transmisije.

Institut za javno zdravlje Batut navodi da je izolacija zaraženih pacijenata, bilo u zdravstvenim ustanovama ili kućnim uslovima, važna mera suzbijanja infekcije.

– Izolacija je potrebno da traje sve dok se sve lezije ne povuku i dok se ne formira novi sloj kože – ističe Batut.

Kako se naglašava, u posebnom riziku od infekcije su zdravstveni radnici, koji bi stoga trebalo da nose zaštitnu opremu, i članovi domaćinstva obolelog. Stoga se savetuje da kad god je moguće o obolelom brinu osobe koje su prethodno primile vakcinu protiv velikih boginja (variola vera) jer ona štiti i od majmunskih.

– Nekoliko ranijih opservacionih studija u periodima nakon prestanka vakcinacije protiv velikih boginja pokazalo je da je vakcinacija protiv velikih boginja bila oko 85 odsto efektivna u prevenciji majmunskih boginja. Dakle, prethodna vakcinacija protiv velikih boginja može rezultirati blažom kliničkom slikom bolesti – podseća Batut.

Iz ove institucije međutim upozoravaju i da je „od primene vakcine protiv velikih boginja prošlo više od 40 godina, kao i da vakcinalni imunitet nije bio potpun i doživota.“

U ovom trenutku vakcina protiv velikih boginja, koje su iskorenjene, nigde se ne primenjuje. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti najavio je međutim da će kontaktima obolelih od majmunskih boginja u SAD, koji pripadaju rizičnim kategorijama, omogućiti vakcinaciju ovim vakcinama, kojih ima u ograničenim količinama.

Iz Batuta objašnjavaju da u ovom trenutku, originalne (prve generacije) vakcine protiv velikih boginja više nisu dostupne za opštu populaciju.

-Trenutno su možda samo neki laboratorijski ili zdravstveni radnici primili noviju vakcinu protiv velikih boginja kako bi ih zaštitili u slučaju izlaganja Ortopoxvirus-u na radnom mestu, ukoliko rade sa ovim virusima. Novija vakcina, zasnovana na modifikovanom atenuiranom virusu vakcinije (soj Ankara) odobrena je za prevenciju majmunskih boginja 2019. godine i daje se u dve doze ali je ograničene dostupnosti – navode iz Batuta.

Svetska zdravstvena organizacija ranije je istakla da za sada masovna vakcinacija protiv majmunskih boginja nije potrebna.

Majmunske boginje mogu se preneti i sa životinje na čoveka a Batut ističe da treba izbegavati kontakt sa „divljim životinjama, posebno bolesnim ili mrtvim, uključujući njihovo meso, krv i druge delove i izlučevine (što se odnosi na prevenciju u oblastima gde se majmunske boginje ednemske).“

-Treba izbegavati kontakt sa bilo kojim materijalom koji je bio u kontaktu sa bolesnom životinjom. Pored toga, sva hrana koja sadrži životinjsko meso ili delove mora biti temeljno kuvana pre jela – piše Batut.

Više o simptomima i načinu na koji se leče majmunske boginje možete videti ovde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.