ukrajina granateFoto: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Preko noći je došlo do značajne eskalacije sukoba na liniji fronta u ukrajinskim regionima Donjeck i Zaporožje, ali još nema potvrde ukrajinskih zvaničnika da je ovo početak dugo očekivane kontraofanzive, piše Index.hr.

Rusko Ministarstvo odbrane je jutros saopštilo da su ruske snage odbile „veliku ofanzivu“ u regionu Donjecka i ubile stotine ukrajinskih vojnika, ali ove tvrdnje ne mogu biti nezavisno proverene.

Vođa proruske milicije i ruski vojni blogeri priznaju da su ukrajinske snage postigle proboj u najmanje jednoj tački u jugozapadnom Donjecku.

Ukrajinski zvaničnici nisu komentarisali, ističući potrebu za tajnošću operacija poslednjih dana jer očekivanja od velike kontraofanzive rastu.

Ukrajinski vojni oficiri predviđaju da bi ovakvoj kontraofanzivi prethodili diverzantski napadi kako bi se „oblikovala linija fronta“ i izazvala što veća pometnja u ruskim redovima.

Šta kažu ruski vojni blogeri?

Ukrajinski generalštab u jučerašnjem dnevnom izveštaju nije pomenuo veliku ofanzivu na Donjeck, ali je izvestio o 29 sukoba u oblastima Donjecka i Luganska i 15 vazdušnih udara na neprijateljske trupe širom zemlje.

Američki institut za proučavanje rata, koji prati znake kretanja trupa, izvestio je: „Ukrajinske snage su sprovodile lokalne kopnene napade i navodno su ostvarile ograničene taktičke uspehe u zapadnom Donjecku i istočnom Zaporožju.

Aleksandar Kodakovski, vođa proruskog bataljona Vostok u Donbasu, izvestio je da je ukrajinska vojska uspela u oblasti u blizini Vuhledara na zapadu Donjecka.

„Neprijatelj pokušava da probije naše linije. Grupišući svoje snage u pesnicu, uspeli su da postignu taktički uspeh“, objavio je Kodakovski na Telegramu.

„Oni su zauzeli jedan od naših položaja, ali su pretrpeli značajne gubitke. Sada neprijatelj povećava svoje prisustvo na mestu proboja, očigledno pokušavajući da ostvari dalji napredak“, dodao je on.

Ruski vojni blogeri su takođe rekli da je Ukrajina probila ruske linije kod Vuledara. Bloger Var Gonzo je rekao: „Ovaj put su vesti mnogo uznemirujuće“.

„Intenzitet bitaka će se samo povećati“

Vladimir Rogov, lider ruske marionetske administracije u regionu Zaporožja, izvestio je da je tamo takođe došlo do značajnog napada.

„Neprijatelj je u napad bacio još više snaga nego juče, pokušavajući da se organizovano probije na veći nivo“, preneo je Rogov na svom Telegram kanalu. Borba je u toku“, dodao je on.

„Međutim, jasno je da neprijatelj još nije u potpunosti iskoristio svoje glavne snage“, rekao je Igor Girkin, ruski nacionalistički kritičar Kremlja i bivši „ministar odbrane“ u proruskoj vladi Donjecka.

„Ako je neprijateljska ofanziva zaista počela, a ne predstavlja „test snage“, intenzitet borbi će se u narednim danima samo povećati. Ishod bitke još nije u potpunosti unapred određen – tek počinje“, on je naveo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari