Velika favoritkinja u trci za britanskog premijera Liz Tras obećava da će delovati odmah 1Foto: EPA-EFE/NEIL HALL

Velika favoritkina da nasledi Borisa Džonsona u Dauning stritu Liz Tras (Truss) je obećala danas da će delovati „odmah“ oko krize troškova života u Velikoj Britaniji, dan uoči objave rezultata premierske trke u zemlji.

„Ja ću delovati ako budem izabrana za premijera. Delovaću odmah na račune i ponudu energije jer mislim da to ide zajedno“, rekla je Liz Tras za Bi-Bi-Si (BBC).

Očekuje se da će aktuelna 47-ogodišnja šefica britanske diplomatije u ponedeljak postati nova premijerka Velike Britanije, nasleđujući Borisa Džonsona koji je primoran na ostavku početkom jula posle više meseci skandala.

Posle tri meseca kampanje oko 200.000 članova konzervativne stranke letos su glasali za Džonsonovog naslednika.

Ekonomska politika je naravno bila u centru rasprava obeleženih desničarskim stavovima. Liz Tras je privukla članove obećavajući velika smanjenja poreza dok je njen rival Riši Sunak, bogati bivši bankar, izgubio poene zalažući se za ekonomski realizam daleko od „bajki“.

Objava izbora novog premijera se očekuje sutra u 12.30 po lokalnom vremenu (13.30 po srednjeevropskom vremenu).

Ako bude izabrana Liz Stras će ući u Dauning strit u eksplozivnom ekonomskom i socijalnom kontekstu, sa inflacijom koja prelazi 10 odsto i ogromnim skokom cena energije koje prete porodicama kao i školama, bolnicama i firmama.

Iako je danas obećala da će delovati „već prve nedelje“ da rastereti britanska domaćinstva odbila je da objasni u čemu će se sastojati konkretno mere koje namerava da preduzme.

„Treba nedelju dana da se pripremi precizan plan i osigura da možemo da ga objavimo. Zato ne mogu u ovoj fazi da govorim o detaljima“, rekla je ona. Ona je takođe rekla da će za mesec dana predstaviti plan fiskalne reforme da se suoči sa krizom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.