Veliki trenutak britanske premijerke prekinule aktivistkinje Grinpisa, ona uzvratila: "Uklonimo ih!" 1Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

Liz Tras predstavila je program svoje vlade na konferenciji konzervativaca u Birminghamu pod sloganom ‘‘Pokretanje Britanije‘‘.

Tras je održala jutros prvi govor kao čelnica konzervativaca.

Rekla je da je odlučna voditi Britaniju kroz ‘‘oluju‘‘ dok se obraćala stranci.

Izjavila je da se Britanija nosi s ‘‘globalnom ekonomskom krizom uzrokovanom covidom-19 i Putinovim užasnim ratom u Ukrajini‘‘.

Tras je pod pritiskom torijevskih zastupnika jer mora obraniti svoj plan povećavanja socijalnih davanja u skladu s inflacijom, a suočava se i s pitanjima o tome kako platiti vladine planove smanjenja poreza.

Odluka još nije donesena, a pitanje je dominiralo konferencijom.

Velik deo njenog govora bio je posvećen opravdanju ekonomskog plana vlade, koji trenutno nailazi na kritike.

Tras je rekla da će njena vlada graditi puteve, železnice i energetske sisteme, ulagati u poduzetništvo i rad.

Veliki trenutak britanske premijerke prekinule aktivistkinje Grinpisa, ona uzvratila: "Uklonimo ih!" 2
Foto: EPA-EFE/ISABEL INFANTES

‘‘Tako ćemo napredovati na našem dugoročnom putu do nacionalnog uspeha.‘‘

Nakon manje od mesec dana, koliko je Truss na mjestu premijerke, samo 14 odsto javnosti kaže da ima dobar dojam o njoj, prema anketi YouGova. – 73 odsto je ne odobrava, a njenaa ukupna neto ocena naklonosti 59 bodova, što je niže od najgore ocene od – 53 boda koju je dobio njen prethodnik Boris Džonson prije nego što je napustio dužnost.

Govor Liz Tras prekinule su dve aktivistkinje Grinpisa (Greenpeace) u publici koje su predstavile transparent s natpisom „Ko je glasao za ovo?“. Usred besa u publici, Trus je rekla: „Uklonimo ih“.

Žene je iz konferencijske dvorane ispratilo obezbeđenje. Tras se zatim našalila da su počeli protest prerano jer se spremala obratiti demonstrantima poput njih u kasnijem delu svoga govora.

Dve aktivistkinje tražile su objašnjenje za vladin odgovor na politiku nulte emisije stakleničkih plinova.

Većina europskih zemalja, poput Nemačke ili Francuske, postavila je plan koji uključuje ulaganja u zelenu tranziciju, obrazovanje, digitalizaciju i edukaciju. Ali u Britaniji novi plan vraća se na smanjenje poreza na bogate i štednju za ostale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.