elizabet liz trasFoto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Vest o ostavci premijerke Velike Britanije Liz Tras (Trass), podnetoj u četvrtak, izazvala je brzu reakciju političkih lidera i medijskih komentatora širom sveta, pri čemu se mnogi uvodnici danas fokusiraju na kratko i haotično vreme gospođe Tras na funkciji, dok drugi spekulišu o tome šta njen odlazak znači za britansku spoljnu i trgovinsku politiku, piše BBC.

Francuski predsednik Emanuel Makron je rekao da mu je uvek „žalo da vidi kolegu kako odlazi“, ali da je najvažnije da Velika Britanija nađe stabilnost.

Novinari su pitali predsednika SAD Džozefa Bajdena da li je Tras donela pravu odluku, a on odgovorio da neće da „preispituje njenu procenu“.

U ranijem saopštenju, Bajden je rekao da će se nastaviti bliski odnosi SAD sa Velikom Britanijom i zahvalio je Liz Tras za partnerstvo posebno u vezi s „odgovornošću Rusije za njen rat protiv Ukrajine“.

Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, rekao je da je odlazak Tras bio „dramatičan“, ali je izrazio uverenje da britanska podrška Kijevu neće opasti.

U britanskoj štampi je preneto da je ukrajinska vlada objavila na Tviteru – a zatim izbrisala – post u kojem je pisalo „Bolje pozovite Borisa“, očigledno podržavajući ponudu bivšeg britanskog premijera Džonsona da povrati vođstvo Torijevaca.

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, rekla je da Velika Britanija „nikada nije videla sramnijeg premijera“ nego što je bila Tras.

U drugim državama se postavlja pitanje šta bi vest o ostavci značila za trgovinske aranžmane posle Bregzita o kojima se razgovaralo s premijerkom Tras, bivšom sekretarkom za međunarodnu trgovinu.

Australijski premijer Entoni Albanez rekao je da je „zabrinut“ da bi previranja mogla da pokvare bilateralni sporazum o tome koji još nije ratifikovan.

Pominjući da se britansko rukovodstvo brzo menja, rekao je: „Na funkciji sam pet meseci, a sreo sam se s dva britanska premijera i očigledno ću i s trećim“.

I u Indiji postoje slične zabrinutosti: „Odlazak Tras sporazum o slobodnoj trgovini Indije i Velike Britanije katapultira u zonu neizvesnosti“ – citira indijska NDTV, indijskog ministra trgovine koji je rekao da će „sačekati i videti“ šta će se dogoditi, prenosi BBC.

Gustavo Petro, prvi levičarski predsednik Kolumbije, smatra da je propast Liz Tras izazvana pokušajima da se smanje porezi najbogatijima, dodajući da je to lekcija liderima širom sveta.

Holandski premijer Mark Rute je pozvao na stabilnost i brzo rešavanje nadmetanja za liderstvo u Londonu, a o Tras rekao da je bio „veoma zadovoljan načinom saradnje“ s njim.

U Španiji, premijer Pedro Sančes rekao je da je Tras imala „staromodan“ pristup ekonomskoj krizi snižavanjem poreza i smanjenjem socijalne politike.

Čini se da je „takmičenje“ britanskog lista „Dejli Star“ u trajanju mandata Tras i zelene salate – koja je pobedila, dobilo masovnu međunarodnu publiku: „Njen plan je propao, njena sopstvena stranka se okrenula protiv nje, a komentatori su naveliko spekulisali o tome da li bi mogla da nadživi glavicu salate“, piše i „Njujork tajms“.

Čak je i ruski političar Dmitrij Medvedev – blizak saveznik predsednika Vladimira Putina, pomenuo tu novinsku priču, sarkastično se oprostivši od Liz Tras na Tviteru: „Ćao, ćao @Trassliz, čestitke za zelenu salatu“.

„Vašington Post“ je kraj premijerke sumirao: „Katastrofalna serija samonanesenih rana koja se pretvorila u političku spiralu smrti, počela je neuspelim pokušajem konzervativne liderke da radikalno preusmeri vladin ekonomski program smanjenjem poreza, ne govoreći kako bi taj potez bio plaćen. Tržišta su loše reagovala, a Tras se nije oporavila“.

Kanadski „Gloub end Mejl“ je napisao: „U sredu je izgubila drugog od četiri najviša ministra u vladi, suočila se sa smehom dok je pokušavala da odbrani svoj rad pred Parlamentom i videla kako se njeni poslanici otvoreno svađaju oko politike, produbljujući osećaj haosa u Vestminsteru“ – prenosi BBC.

I kineski komentatori nanišanili su na šestonedeljnu premijerku. Kineska novinska agencija objavila je da se pokazalo da Tras nije „Gvozdena lejdi“, kao bivša britanska premijerka Margaret Tačer, već je „papirnata“. Jedan bivši urednik kineskog „Global Tajmsa“ rekao je da je Tras bila „drska i nerazumna“ sa svojim oštrim stavom prema Pekingu.

„Sidnej Morning Herald“ je napisao da „debakl naglašava zabrinjavajući trend očigledan u mnogim zapadnim demokratijama: uspon političara koji su loše pripremljeni i nepodobni za visoke funkcije“.

Nigerijski „Premijum tajms“ je napisao da je loš mini-budžet gospođe Tras izazvao „finansijska previranja“, a londonski dopisnik brazilskog „Globonjuza“ opisao je situaciju u Velikoj Britaniji kao „haos na svim frontovima, a Vlada na intenzivnoj nezi“, dok u Argentini „La Nasion“ piše o „krizi u Velikoj Britaniji“.

Irski „Ajriš tajms“ o ostavci Tras piše kao o „dnu u istoriji britanske politike“.

„Šta god da se pojavi u narednih nedelju dana, majka svih parlamenata (britanski) je svedena na loš vic, a njen ustav na podsmeh“ i dodaje: „Premijer bi normalno trebalo da se zalaže za nešto, a Tras se nije zalagala ni za šta“.

Irski lider Majkl Martin pozvao je na stabilnost u Velikoj Britaniji, rekavši: „Želeli bismo da sistem… može da ima izabranog naslednika (Tras) što je pre moguće“.

Francuski „Figaro“ opisao je „silazak u pakao“ Liz Tras: „Ona će ostati premijerka s najkraćim trajanjem u savremenoj istoriji, sa samo 44 dana na funkciji tokom kojih je produbila ekonomske teškoće miliona Britanaca, oslabila ugled svoje zemlje na međunarodnom planu i iscrpela sve što je ostalo od jedinstva u Konzervativnoj stranci oslabljenoj posle 12 godina na vlasti“.

Španski list „El Pais“ oštro je poručio: „Postala je premijerka bez sadržaja, bez programa za odbranu, nesposobna da efikasno prenese šta radi Vlada i potpuno suprotstavljena svojoj poslaničkoj grupi“ dok se „Vlada raspadala iz minuta u minut“.

Komentatori u Italiji su uporedili situaciju u Londonu sa učestalim promenama vlasti u toj zemlji. „Čini se da je Velika Britanija zapala u političku nestabilnost dostojnu rimskog pozorišta koje dobro poznajemo“, piše u uvodniku „Korijere dela sera“.

U Nemačkoj je tabloid Bild opisao „britanski zemljotres“, dodajući da „glavicaa zelene salate priredjuje veliku proslavu“ jer je po „Dejli staru“ pobedila Tras po trajanju – zaključuje BBC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.