Četiri politička scenarija za smenu britanske premijerke: Da li Liz Tras može da bude primorana da se povuče? 1EPA-EFE/UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT HANDOUT

Planovi za smenu Liz Tras s mesta premijera Ujedinjenog Kraljevstva se intenziviraju vrtoglavom brzinom, ali i dalje ne postoji mehanizam da se ona primora na povlačenje s funkcije, a za sada ni prihvatljivog kandidata jedinstva, koji bi ponovo ujedinio Konzervativnu stranku.

Ipak, list Gardijan piše da i dalje postoji izvesni broj scenarija koji bi se mogli pokazati kao fatalno destabilišući po njen premijerski mandat.

1. Dovoljno poslanika odlučuje da je „igra završena“

Verujući da je Tras izgubila sposobnost da svoj premijerski mandat odvrati od provalije, veći broj torijevskih poslanika od onih petoro, šestoro koji su već izneli svoj stav u javnost bi moglo da otvoreno zatraži njenu ostavku.

Bojeći se da što duže budu čekali, manje će biti šanse da se popravi šteta koju je nanela brendu konzervativaca, članovi Parlamenta i ministri odlučuju da je brzo preduzimanje inicijative najispravniji kurs delovanja.

Sa obzirom na slobodna mesta u Komitetu 1922 koja su popunjavali torijevski članovi Parlamenta, „muškarci u sivim odelima“ možda mogu da popuste pritisku i promene interna pravila stranke i omoguće glasanje o nepoverenju kako se budu gomilala pisma u kojima se traži glasanje, dosta premašujući prag od 15 odsto, koji bi obično za glasanje i bio okidač.

Grejem Brejdi, predsednik Komiteta 1922, koji ima redovne sastanke sa Trasovom, bi umesto toga mogao da ode kod nje poslednji put, kao što je bio slučaj sa Borisom Džonsonom i Terezom Mej, i kaže premijerki da se povuče ili će biti prinuđena da to učini na teži način.

2. „Halloween“ izjava ministra finansija pokazuje više „“trika“ nego „poslastice“

Pošto je Džeremi Hant uspeo da smiri tržišta i nerve većine poslanika tokom svoja prva četiri dana na funkciji, sve oči su uprte na velike mere koje će saopštiti 31. oktobra.

Ministar finansija je već pojasnio da je velika verovatnoća za ogromna smanjenja potrošnje i nagovestio je moguća povećanja poreza da bi se popunila otprilike polovina fiskalne crne rupe od, kako se procenjuje, oko 70 milijardi funti.

Ovi potezi će verovatno dovesti do toga da se optužbe o povratku merama štednji i kritike s kojima se suočavaju javne službe još više rastegnu u vreme kada su budžeti već pod pritiskom s obzirom na visoke nivoe inflacije.

Tras je već bila prisiljena da pravi zaokrete u vezi s većinom njenih smanjenja poreza, a ako to bude morala da uradi na osnovu drugog obećanja rukovodstva – da neće smanjiti javnu potrošnju – mnogi poslanici će se možda na kraju pitati zašto treba da se drže nje.

Isto tako, ako prognoze Kancelarije za budžetsku odgovornost odražavaju izuzetno sumornu sliku zime koja je pred nama i odgovornost za dubinu moguće recesije svaljuju na propast osuđen mini-budžet, poslanici možda mogu da odluče da pokrenu inicijativu protiv Trasove.

Dok i dalje postoji velika verovatnoća da se uvedu reforme u vezi s povećanjem ponude robe i usluga koje je obećavala Trasova, neke od njih, uključujući sporno ublažavanje odredbi o planiranju ili razvodnjavanje regulativa za zaštitu životne sredine, mogle bi da prodube zabrinutosti poslanika.

3. Izbori – potencijalno velika glavobolja za Trasovu

U Vestminsteru se šire glasine da torijevski poslanici razmišljaju da se povuku iz Parlamenta, odnosno da to učine pre nego što ih na to prinudi potencijalno loš izborni rezultat.

Oni veruju da je njihov zalog i dalje veoma veliki dok je partija u Vladi, ali ako laburisti dobiju vlast, onda će im vrednost kod budućih poslodavaca koji traže ključne kontakte i politički uvid biti znatno smanjena. Imajući to na umu, pojedini razmatraju pokretanje inicijative za lokalne izbore, što bi potencijalno moglo da Trasovoj izazove velike glavobolje.

S obzirom na gotovo najniži lični rejting Trasove i na činjenicu da Konzervativna stranka zaostaje za 30 poena u gotovo svim anketama javnog mnjenja, bila bi to teška izborna kampanja, a rezultati bi izazvali nove zabrinutosti među poslanicima da će stotine njihovih mandata biti izgubljeno na opštim izborima.

4. Lokalni izbori nude uvid u potencijalno loš rezultat na opštim

Ako Tras bude imala sreće i bude izbegla bilo kakav direktan test izbornog uspeha konzervativaca, ne može da ih izbegava zauvek.

Lokalni izbori su bili opasna tačka za Borisa Džonsona, čija je stranka imala užasnu noć, pošto je čak izgubila kontrolu nad svojim glavnim većem u Vendsvortu u Londonu.

Mnoga okružna veća su dostupna za zainteresovane u maju sledeće godine i raspoloženje među njihovim članovima je već mračno.

„Članovi veća znaju da su njihova mesta u opasnosti sledeće godine, a pravi razlog je Liz Tras“, rekao je jedan visoko rangirani funkcioner lokalne vlade iz redova torijevaca.

„Mirimo se s tim da ćemo izgubiti kontrolu nad našim većima, kao i većina“, priznao je jedan drugi.

Lokalni izbori mogu da posluže kao rani znak upozorenja, a članovi veća su prvi na liniji vatre dok poslanici budu nervozno iščekivali da vide kako se njihovi predstavnici snalaze u svojim okruzima.

Dakle, loš rezultat u proleće bi mogao Trasovoj da napravi problem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.