Liz Tras suočava se s pritiskom da podnese ostavku čak i u njenoj Konzervativnoj partiji 1Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Britanska premijerka Liz Tras suočava se s pritiskom da podnese ostavku čak i u njenoj Konzervativnoj partiji, i to samo šest nedelja nakon što je ušla u Dauning strit.

Tras i bivši ministar finansija Kvasi Kvarteng objavili su 23. septembra takozvani mini budžet koji je izazvao previranja na berzi, počev od pada funte do panike u penzionim fondovima, pa čak veoma retku kritiku Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi CNBC.

Taj predlog je deo po deo prerađivan, da bi na kraju bio ukinut. Odbačeno je planirano ukidanje povećanja poreza na dobit preduzeća i poništeno je planirano ukidanje najviše stope poreza za najbogatije.

Nove planove vlade objavio je novi ministar finansija Džeremi Hant, samo tri dana nakon što je preuzeo funkciju od Kvasija Kvartenga, koga je smenila Tras, a sada nju poslanici iz celog političkog spektra pozivaju da krene za njim.

Poslanici Konzervativne partije je otvoreno pozivaju da podnese ostavku, a prema pisanju medija, do 100 Torijevaca poslalo je premijerki pisma o nepoverenju.

Konzervativna poslanica iz okruga Gildford Angela Ričardson rekla je danas da više nije održivo da Tras ostane premijerka, dok je njen kolega iz Bridženda Džejmi Volis jedan od onih koji su pisali premijerki da podnese ostavku.

„Tražim od vas da se povučete sa mesta premijera, jer smatram da više nemate poverenje ni zemlje ni naše paralmentarne stranke. To je ispravan put da se obezbedi stabilnost, bezbednost i prosperitet ljudi kojima sve dugujemo“, naveo je Volis.

Lider opozicione Laburističke partije Kir Starmer je poručie da Torijevci više nemaju mandat i poverenje britanskog naroda.

Tras na ostavku ne pozivaju samo aktuelni, već i bivši poslanici i ministri Konzervativne partije, pa je tako nekadašnji ministar finansija Džordž Ozborn rekao da je najverovatniji ishod sadašnje krize da će premijerka pasti pre Božića.

Politika koju je najavila Tras, da bi odmah od nje odustala, uzbunio je i svet finansija, pa su i banke dovele u pitanje opstanak premijerke.

„Ne vidi se kako Tras, čiji je mandat sada u dronjcima, može dugo da ostane premijerka“, poručili su iz Berenberg banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.