Britanska premijerka ima kontrolu nad Vladom uprkos krizi - tvrdi ministar 1Foto: EPA-EFE/Carlos Jasso / POOL

Novi šef britanskog Trezora Džeremi Hant danas je insistirao da premijerka Liz Tras ima kontrolu nad svojom vladom, uprkos tome što je morala da poništi svoju ekonomsku politiku sevega nekoliko nedelja pošto je izabrana na tu dužnost.

Hant je pozvan da vodi Ministarstvo finansija pošto je Tras smenila prethodnog šefa tog resora, Kvasija Kvartenga, zbog sve većeg pritiska posle turbulentne reakcije tržišta na „minimalni budžet“ nove administracije.

„Premijerka je glavna“, rekao je za BBC Hant, bivši ministar spoljnih poslova i zdravstva, kada su ga pitali da li je i sada vlast u Dauning Stritu – sedištu šefova britanskih vlada, ili je on ima.

Tras i sada bivši šeef Trezora Kvarteng su otkrili ključne elemente svoje ekonomske ideje, među kojima je bilo smanjenja poreza na najveće prihode i odustajanje od rasta poreza za korporacije, ali je potom premijerka popustila pred nestabilnošću finansijskog tržišta i po nju slabim rezultatima anketa, i otpustila Kvartenga.

Hant je sada rekao da će porezi porasti, a javna potrošnja se smanjiti, uprkos rastućoj krizi zbog sve većih troškova života u Velikoj Britaniji.

Nejasno je da li Tras koja je tokom letošnje kampanje za vođstvo stranke, a time i šefice Vlade, obezbedila podršku većine članova Konzervativne partije, ali ne i njenih poslanika, može da odbije pritiske koji vode njenom smenjivanju.

Torijevac Robert Halfon rekao je danas za „Skaj Njuz“ u nedelju da su mnoge njegove kolege i dalje nezadovoljne.

Lider opozicije, Kir Starmer, ponovio je poziv Laburističke partije na hitne opšte izbore kako bi se povratila stabilnost, rekavši da su konzervativci „na kraju puta“.

Hant je aludirao da izbori zasad nisu izgledni, rekavši da će o Tras biti suđeno kako njena vlada bude radila u narednih 18 meseci. Konzervativci žele da povrate poverenje javnosti pre bilo kakvog glasanja.

Nedavne ankete su Konzervativnoj stranci dale svega oko 25 odsto udela glasova, što je daleko ispod 42,4 odsto koliko su dobili u decembru 2019, a to je tadašnjem lideru Borisu Džonsonu dalo vladajuću većinu u Parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.