(VIDEO) Sting na koncertu u Poljskoj: Rat u Ukraniji je apsurd zasnovan na laži, ako progutamo tu laž, laž će nas pojesti! 1Foto: EPA-EFE/LAURENT

Poznati britanski muzičar Gordon Samner, poznatiji kao Sting, sinoć je tokom koncerta u Varšavi prekinuo pevanje kako bi publici uputio važne reči u svetlu aktuelne ruske agresije na susednu Ukrajinu.

Kako prenosi AP, Sting je upozorio publiku da je demokratija na udaru širom sveta, a rat u Ukrajini osudio je kao “apsurd zasnovan na laži“.

Pre izlaganja zamolio je popularnog poljskog glumca Maćeja Štura da izađe na scenu i prevede njegovo upozorenje: “Demokratija je u velikoj opasnosti da bude izgubljena ako je ne branimo“.

Alternativa demokratiji, dodao je legendarni muzičar, je “zatvor, pomračenje uma”.

Alternativa demokratiji je nasilje, ugnjetavanje, zatvor i ćutanje“, rekao je Sting, a zatim je prešao rukom preko vrata simulirajući potez rezanja grkljana.

Sedamdesetogodišnji muzičar je preneo svoju poruku u zemlji koja se graniči sa Ukrajinom, a koja je postala utočište za više miliona Ukrajinaca koje je ruski rat proterao sa njihovih ognjišta.

„Rat u Ukrajini je apsurd zasnovan na laži. Ako progutamo tu laž, laž će nas pojesti“, rekao je Sting, misleći na izlišna opravdanja koja je Rusija koristila da opravda svoju invaziju, uključujući rusku tvrdnju da nastoji da “denacifikuje“ Ukrajinu.

Oni u publici na Varšavskom nacionalnom stadionu takođe su dobro razumeli Stingove poruke, navodi AP.

Ispraćen je burnim aplauzom kada je rekao da je demokratija nešto neuredno i frustrirajuće, „ali se za nju ipak vredi boriti“.

Posle svog govora izveo je numeru „Fragile“ iz 1988, čiji tekst govori da „ništa dobro ne dolazi od nasilja i ništa nikada nije ni moglo“.

Sting je još u martu objavio video na svom Instagram profilu gde je izveo svoju pesmu “Russians” iz 1985.

Pesma tematizuje nuklearnu anksioznost tokom razdoblja Hladnog rata. Pesma je izražavala nadu da će i SAD i Sovjetski Savez pronaći neku vrstu zajedništva pre nego unište svet nuklearnim ratom.

Pesma je ponovno, ocenjuje se, pronašla relevantnost, a Sting je izvodi u sklopu inicijative “Help Ukraine” koja šalje lekove i humanitarnu pomoć u skladišta na ukrajinskoj granici sa Poljskom.

“Retko sam pevao ovu pjesmu svih ovih godina. Nisam mislio da će ikad više biti relevantna. No, u svetlu krvave i žalosno pogrešne odluke jednog čoveka da napadne mirnog, neugroženog suseda, pesma je, još jednom, molba za naše zajedničko čovečanstvo.

Za hrabre Ukrajince koji se bore protiv ove brutalne tiranije, kao i za mnoge Ruse koji protestuju protiv ovog besa uprkos pretnji da će biti uhapšeni.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari