Vlada Severne Makedonije do 1. januara izbacuje plastične proizvode iz upotrebe 1Foto: Beta/AP/Koji Sasahara

Vlada Severne Makedonije i državne institicije od 1. januara 2020. neće nabavljati plastične proizvode i ambalažu za jednokratnu upotrebu, najavio je danas ministar za životnu sredinu Naser Nuredini.

To, kako je rekao, znači da će ministarstva i druge institucije će u sledećim javnim nabavkalma plastične flaše zameniti staklenim, dok se plastične čaše, slamke i drugi plastični pribor za jednokratnu upotrebu više neće nabavljati, dok će se, naprimer, šećer nabavljati u „rinfuzi“.

Nuredini je najavio i da će za oko godinu dana najlonske kese za kupovinu biti izbačene iz upotrebe, a biorazgradive kese će se naplaćivati po 10 denara (oko 20 dinara).

To je, kako su preneli lokalni mediji, predviđeno predlogom zakona za upravljanje pakovanjima i otpadom prema kojem bi ta odredba stupila na snagu 1. januara 2021.

Ministar ekologije Severne Makedonije očekuje da se pokrene svest medju gradjanima da u trgovinu nose platnene torbe, čime će se postepeno smanjiti, a zatim izbaciti upotreba plastičnih kesa.

Nuredini je rekao da su sve kompanije pozitivno prihvatile tu inicijativu i izrazio nadu da će je prihvatiti građani i tako doprineti čuvanju životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.