Vladajuća stranka osvojila većinu u Zimbabveu 1Foto: EPA-EFE AARON UFUMELI

Stranka Emersona Mnangagve osvojila je veliku parlamentarnu većinu na glasanju u ponedeljak, na prvim izborima od odlaska višedecenijskog lidera Roberta Mugabea.

Zvanični rezultati predsedničkih izbora se očekuju narednih dana, iako većina medija navodi da će pobedu odneti Mnangagva.

Zanu-PF osvojila je 109 od 210 mesta u parlamentu Zimbabvea, ali se još očekuju rezultati za dodatnih 58 mesta u parlamentu. Vladajuća stranka će ostvariti dvotrećinsku većinu ukoliko osvoje 30 od preostalih 58 mesta, čime bi imali slobodu da menjaju ustav. Opoziciona stranka Pokret za demokratsku promenu (MDC) osvojila je 41 mesto. Lider MDC Nelson Čamisa optužio je Izbornu komisiju da namerno odlaže rezultate, a ova stranka tvrdi da je u ovim izborima bilo neregularnosti i da je njen kandidat zapravo pobedio.

Afrička unija je saopštila da su izbori bili slobodni i pravedni i da su predstavljaju važan trenutak u političkoj tranziciji Zimbabvea. Izveštaji posmatračke misije navode da su izbori protekli mirno i da su sprovedeni u skladu sa zakonom. Predstavnik posmatračke misije, ministar spoljnih poslova Angole Domingos Augusto, nazvao je ove izbore „političkim preokretom u istoriji Zimbabvea“ koji će dovesti do „uspostavljanja demokratije“.